Tørket gjedde på utvendig tømmervegg på Fiskevollen ved Sølensjøen i Øvre Rendalen i Hedmark. Fotografiet viser hvordan den magete og reingjorte fisken er utspent for tørking. De...
Sølensjøen ligger snaut 700 meter over havet og cirka tre mil øst for de gardene i Øvre Rendalen hovedbygd som ha har fiskerettigheter i sjøen. Inntil det i perioden 1939-1941 ble ...
Sølensjøen ligger snaut 700 meter over havet og cirka tre mil øst for de gardene i Øvre Rendalen hovedbygd som ha har fiskerettigheter i sjøen. Inntil det i perioden 1939-1941 ble bygd bilveg på denne strekningen, foregikk transporten til og fra sjøen med kløvhester på barmark og på sleder vinterstid. Lange avstander og tidkrevende transportmetoder gjorde det nødvendig å etablere et bygningsmiljø ved sjøen for innkvartering av fiskere, og for oppbevaring av båter, redskaper og fisk. Det viktigste fisket foregikk i den søndre delen av sjøen, men der lå fjellmassivet Sølen en barriere mot bygda. Fra Fiskevollen ved den nordvestre delen av sjøen derimot, var det greit farbart terreng vestover mot bygda. Fiskeværet lå i ei lun vik hvor fiskebåtene kunne ligge skjermet for vind, og hvor husene kunne plasseres noenlunde lunt til i terrenget. Fiskerne bodde på Fiskevollen under sommerfisket. Under høstfisket etter røye sør i sjøen bodde de i fire felleseide buer i nærheten av gytegrunnene. Fiskefangstene ble imidlertid rodd opp til Fiskevollen, hvor de ble lagret inntil de kunne kjøres til bygds på sledeføre. Det var tre bygningstyper på Fiskevollen: Naustene, som la nede i strandsonen, buene fiskerne bodde i og kjellene de oppbevarte fiskeutstyret i høyere oppe på strandbakken. I nyere tid har en del av buene fått mer hyttepreg. I 1980 var det 59 bygninger på Fiskevollen.
Subject
Tørket gjedde på utvendig tømmervegg på Fiskevollen ved Sølensjøen i Øvre Rendalen i Hedmark. Fotografiet viser hvordan den magete og reingjorte fisken er utspent for tørking. Det var også brukelig å salte fisken lett før den ble hengt til tørk. Saltet verner fiskekjøttet mot ødeleggende mikrober. Vi vet ikke om det ble brukt her. Tørking var en konserveringsmetode som egnet seg best for små eksemplarer av magre fiskeslag. Feit og stor fisk hadde lett for å harskne. I Sølensjøen var det primært sik- og røyebestandene fiskerne fanget i store mengder. Harr, abbor, lake og gjedde var fiskeslag rendølene som fisket i Sølensjøen knapt forsøkte å omsette, men de brukte en del av disse fiskeslagene i egne husholdninger.
I forbindelse med planlegginga av ny basisutstilling om ferskvannsfiske ved Norsk Skogmuseum i 2013 ble det hentet fram en del fotografisk materiale fra museets arkiv som man vurderte å bruke i den nye utstillingen. Noe ble brukt, men langtfra alt. Museets nyansatte fotograf, Bård Løken, så imidlertid mange kvaliteter i det materialet som forelå. Han og konservator Bjørn Bækkelund ble derfor enige om at noe av dette materialet skulle prioriteres skannet og Primus-registrert, slik at det ble lettere tilgjengelig for museets personale, og for en bredere allmennhet via nettstedet «DigitaltMuseum».
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».