• Pakkelinja ved Sønsterud planteskole i Åsnes i Hedmark. Dette anlegget var det første i sitt slag i den norske skogplantebransjen da det ble satt i drift 1985. Det er bygd av stål og aluminium og består av et langt, bevegelig band som går forbi en plattform der det står eller sitter kvinner og pakker granplanter fra pottebrett. Torvpluggene skogfrøet hadde spirt i ble pakket i tynn plastfolie og lagt i trerammer, som på Sønsterud ble kalt «kolli». Dette var en langt mer rasjonell måte å arbeide på en den som hadde vært vanlig til da. I åra før foregikk sortering, vraking og komplettering i pottebrett fra stoler ute på friland. Der ble pottebrettene satt i reoler, som ble kjørt med lastebil til utplantingsstedene. Pakkelinja var et samlebånd, en mer oppgavetilpasset arbeidsplass enn de nevnte stolene ute på frilandsområdet. Effektivitetsøkningen var formidabel. Ved utendørssortering lå dagsprestasjonene på 3-4 000 planter, ved nyanlegget pakket medarbeiderne i gjennomsnitt 24 – 25 000 planter i løpet av en arbeidsdag. At arbeidet foregikk innendørs innebar også at været ikke lenger skapte problemer. Den kompakte pakkemåten innebar også fordeler når plantene skulle transporteres ut i skogen. Det var plass til opptil tolv medarbeidere ved pakkelinja. På bildet ser vi Kai Arne Bjørneseth (stående), Liv Bonsak, Solbjørg Bru og Torun Engebakken i arbeid. Anlegget ble bygd av Trysil-bedriften Tepas med Arneberg elektro i Åsnes utførte de elektriske arbeidene. Pakkelinja på Sønsterud ble kopiert ved flere av de andre norske skogplanteskolene.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Pakkelinja ved Sønsterud planteskole i Åsnes i Hedmark. Dette anlegget var det første i sitt slag i den norske skogplantebransjen da det ble satt i drift 1985. Det er bygd av stå...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to