• Podingsarbeid ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark. Dette er et nærbilde som viser hvordan et toppskudd, der nålene er skrapt vekk, skråsnittes med en skarp barberkniv. Her skal det bindes på en skråsnittet podekvist fra et elitetre – snitt mot snitt – og til slutt forsegles sammenføyinga med en seigtfløtende, oppvarmet voks som vil få samme funksjon som barken på et uskadd tre. Arbeidet ble utført i samband med opparbeidelsen av en skogfrøplantasje på Sandrud i Stange. Her var det Anne Herud, som var praktisk prosjektleder for opparbeidinga av den nye frøplantasjen på Sanderud i Stange, som viser hvordan toppskuddet snittes. Podekvistene ble levert av Norsk institutt for skogforskning, der det fantes en avdeling som arbeidet med planteforedling. Medarbeidere derfra oppsøkte elitetrær i relevante distrikter og høydelag. Podekvistene ble hentet fra toppene av disse trærne. Ved å pode slike skudd på grunnstammer sikret man seg at «podingen» bar videre det genetiske materialet fra det nevnte elitetreet. Når mange slike podinger fra trær med ønskete egenskaper (rettvokste, høye stammer, fin kvistsetting med gode greinvinkler osv. ) ble plassert sammen i en frøplantasje mente man å få kongler med frø som hadde gode genetiske egenskaper, og dermed bedre muligheter for å skape framtidig kvalitetsskog. Denne strategien har vist seg å gi gode resultater.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Podingsarbeid ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark. Dette er et nærbilde som viser hvordan et toppskudd, der nålene er skrapt vekk, skråsnittes med en skarp barberk...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to