• Varming av podevoks ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark. Voksen ble varmet i ei lita tønne (fat), uten lokk, men med hull i sideflatene, antakelig for å gi oksygentilgang til bålet som skulle brenne nede i tønna når den var i bruk. Vi skimter også et mindre vokskar som er opphengt inne i tønna, og en ståltrådhank, som antakelig ble brukt til å bære den mot nye podesteder. I bakgrunnen ser vi et felt med fireårige granplanter, som skulle bli grunnstammer på den nye skogfrøplantasjen på Sanderud i Stange. Disse stammene var drevet fram av helt ordinært frø. I forbindelse med podinga ble toppskuddet kuttet med et skråsnitt, og erstattet med en skråsnittet podekvist fra et elitetre. Snittflatene ble lagt mot hverandre og bundet sammen. Deretter ble podestedet påført podevoks, ei mørkebrun, oppvarmet, klebrig væske påføres podestedet med en malerpensel. Hensikten er at voksen skal forsegle sårflatene, som barken gjør på uskadde trær. Dette podingsarbeidet ble utført som ledd i opparbeidelsen av en ny skogfrøplantasje på Sanderud i Stange. Fotografiet er tatt i 1988.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Varming av podevoks ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark. Voksen ble varmet i ei lita tønne (fat), uten lokk, men med hull i sideflatene, antakelig for å gi oksygent...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to