• Podingsarbeid ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark.  Dette arbeidet ble utført som et ledd i produksjonen av «podinger» til frøplantasjen på Sanderud i Stange.  Dette er et nærbilde som viser hvordan en podekvist fra et elitetre bindes til toppen av en grunnstamme som ikke nødvendigvis hadde spesielt gode genetiske egenskaper.  Podekvistene ble levert av Norsk institutt for skogforskning, der det fantes en avdeling som arbeidet med planteforedling.  Medarbeidere derfra oppsøkte elitetrær i relevante distrikter og høydelag.  Podekvistene ble hentet fra toppene av disse trærne.  Ved å pode slike skudd på grunnstammer sikret man seg at «podingen» bar videre det genetiske materialet fra det nevnte elitetreet.  Når mange slike podinger fra trær med ønskete egenskaper (rettvokste, høye stammer, fin kvistsetting med gode greinvinkler osv. ) ble plassert sammen i en frøplantasje mente man å få kongler med frø som hadde gode genetiske egenskaper, og dermed bedre muligheter for å skape framtidig kvalitetsskog.  Denne strategien har vist seg å gi gode resultater.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Podingsarbeid ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes i Hedmark. Dette arbeidet ble utført som et ledd i produksjonen av «podinger» til frøplantasjen på Sanderud i Stange. Dett...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to