• Fra bygginga av ny utislagsplass for tømmer ved Dalen, lengst vest i Bandakvatnet i Vest-Telemark.  Dette arbeidet ble utført i 1993, etter at utislagsarbeidet i mange år hadde skjedd fra en annen plass. Den opprinnelige utislagsplassen for lastebiltransportert tømmer ved Dalen ble etter hvert ble ansett for farlig, dels fordi det av og til kunne komme trillende stein fra den bratte lia ovenfor, dels fordi fyllinga som det ble tippet fra lot til å bli undervasket på et sted hvor terrenget under vannflata skrådde bratt ned til cirka 40 meters djup.  Fotografiet, som er tatt på en kald dag med snø på bakken og tåke i lufta, sto det en gravemaskin av merket Atlas, en robust stasjonsvogn (Chevrolet) og en lastebil med betongtrommel og treleddet hydraulisk kran med betongpumpe på den avsatsen som skulle bli tomt for målestasjon og velteplass.  Her arbeides det antakelig med fundamenter for «brakka» som skulle huse en ansatt fra Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening og en fra Lågen-Telemark tømmermåling.  Ved denne brakka ble det også reist ei rampe for FMB-måling (fastmassebedømmelse) av tømmer.  Den nye utislagsplassen på Dalen kom også til å få ei såkalt «vogge», ei ramme for avlasting, bunting og hydraulisk tipping av tømmerlass på ei grund av stålbjelker ned mot et innlenset område i innsjøen nedenfor.  Dette skapte en langt tryggere situasjon for sjåfører og kjøretøyer enn tidligere, da lassene på Dalen ble tippet direkte fra bilene fra posisjoner ytterst på platået mot innsjøen.  Den betongstøpte konstruksjonen i vegskråningen til høyre i bildet var ei vaierbu, altså et lager for bind som ble brukt på tømmerlassene som skulle slås uti vassdraget fra Dalen.
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Fra bygginga av ny utislagsplass for tømmer ved Dalen, lengst vest i Bandakvatnet i Vest-Telemark. Dette arbeidet ble utført i 1993, etter at utislagsarbeidet i mange år hadde skj...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to