• Utislagsplassen for lastebiltransportert tømmer på Triset (Trisæ) i Lårdal i Vest-Telemark. Fotografiet, som er tatt våren 1986, viser en strandbakke der det nylig later til å være utført bulldoserarbeider, noe som har ført til at en del stor stein er kommet fram i dagen. Til venstre i bildet skimter vi noe av en veg som gikk langs strandkanten mot velteplassen. Her er det lagt en del delvis barkete tømmerstokker som var lagt parallelt, med en ende oppe på strandbakken, den andre nede i vannet (innsjøen Bandak). Meninga var at lastebilene med tømmer skulle kjøres mot denne rampa, hvor det ble slått vaierbind rundt lasset, som deretter ble veltet av bilen slik at det rutsjet ut i vannet. Anleggsarbeidene vi ser resultater av på fotografiet ble antakelig gjort for å redusere høyden fra tippestedet ned mot vannflata. Stor høydeforskjell her hadde nemlig fått vaierstroppene rundt mangt et tømmerlass til å ryke ved tipping. Samtidig var det et poeng å fortsterke kanten på bakkekommen der tømmeret skulle veltes uti med en del stor stein. Utenfor tippestedet ble bilbuntene samlet i en «tekst» (lense). Etter hvert ble flere mange slike bunter bundet sammen til slep, som ble trukket over Vestvatna (Bandak, Kviteseidvatn og Flåvatn) mot Bandakkanalen. Fram til cirka 1980 ble slepene løst opplike ovenfor Hogga, og så sluppet gjennom slusene i Bandakkanelen i mindre porsjoner, stort sett til industrien ved Ulefoss eller i Skiensområdet. Seinere ble virket tatt opp på lastebiler igjen ved Kåsa, litt ovenfor Hogga sluse, og kjørt direkte til Skien på lastebiler. Denne trafikken varte til 2004.
  Photo: Opheim, Ivar / Anno Norsk skogmuseum

Utislagsplassen for lastebiltransportert tømmer på Triset (Trisæ) i Lårdal i Vest-Telemark. Fotografiet, som er tatt våren 1986, viser en strandbakke der det nylig later til å vær...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to