• Den nedre porten i slusekammeret ved Kjeldal sluse i Bandak-Norsjø-kanalen spettes opp. Her er det ett slusekammer, som utlikner en høydeforskjell på tre meter mellom ovenforliggende og nedenforliggende del av vassdraget. I bakgrunnen ser vi fordekket og noen av passasjerene på turistbåten MS Henrik Ibsen. Dette er det største, raskeste og mest luksuriøse passasjerskipet i Skiensvassdraget. Henrik Ibsen er opprinnelig bygd som dampskip ved Eriksberg Mekaniske Verkstad i Göteborg i 1907 for Styrsö-bolaget. Derfor fikk båten først navnet DS «Styrsö». Under dette navnet gikk fartøyet i mange år som rutebåt i Göteborg-skjærgården. Etter en periode som charterbåt på den svenske vestkysten ble Styrsö oppkjøpt av Skien Dalen Skipsselskap AS og satt trafikk i Skiensvassdraget i forbindelse med Bandak-Norsjø-kanalens 100-årsjubileum i 1992. Her fikk båten navnet «MS Henrik Ibsen», etter den berømte forfatteren med tilknytning til Skien og en hurtiggående dampbåt som gikk i vassdraget tidig på 1900-tallet. I perioden 2009-2011 ble skipet restaurert med sikte på at det igjen skulle framstå som det hadde gjort da det var nytt. Etter dette har fartøyet vært driftet av Norwegian Hospitality Group AS, som eier Telemarkskanalen Skipsselskap AS. Selskapet disponerer også det tradisjonsrike drakestilhotellet på Dalen, som er endestasjon for båtruta. Sesongen for kanalbåtene starter vanligvis i midten av mai og varte til andre halvdel av september. Seilasen mellom Skien og Dalen med turistbåten Henrik Ibsen tar cirka ni timer. MS Henrik Ibsen har aller rettigheter og det er restaurant ombord med daglig servering av frokost og lunsjretter. Båten går opp den ene dagen og ned igjen den neste. Turistbåten MS Victoria går ned til Skien den dagen Henrik Ibsen setter kurs for Dalen, og går ned igjen den dagen den andre båten er på veg opp.
  Photo: Bækkelund, Bjørn / Anno Norsk skogmuseum

Den nedre porten i slusekammeret ved Kjeldal sluse i Bandak-Norsjø-kanalen spettes opp. Her er det ett slusekammer, som utlikner en høydeforskjell på tre meter mellom ovenforligge...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to