• Fra vaskerirommet i murbygningen som ble bygd ved inngangen til Drammenselvens Papirfabrikker i 1954.  Fotografiet er tatt i et rom med murgolv, sementpussete vegger og tak.  På veggen til høyre i bildet var det et torams funkisvindu som var preget av isroser som ble dannet når den fuktige vaskerilufta måtte de nedkjølte vindusrutene.  Ellers var rommet opplyst av lysrør i taket.  Dette taket og den øvre delen av veggene var kvitmalte, den nedre delen av veggene var malt i en noe mørkere farge.  Møbleringa var forholdsvis enkel.  Sentralt i rommet sto det et rektangulært trebord, som etter stilpreget å dømme kan ha vært fra mellomkrigstida.  Rommet var utstyrt med maskiner som var moderne da vaskeriet ble satt i drift omkring årsskiftet 1955.  Langs den vinduløse langveggen til venstre i bildet sto det sentrifuge, vaskemaskin, skyllekum og antakelig et tørkeskap.  Vi ser også ei mørkhåret kvinne i kvit frakk ved ei tappekran ved skyllekummen.  Bakgrunnen for at dette vaskeriet ble bygd var at mange av de cirka 215 ansatte ved Drammenselvens Papirfabrikker midt i 1950-åra bodde i boliger med knapp tilgang på vann.  Dette gjaldt blant annet fabrikkens 17 boliger med til sammen 48 familier.  Følgelig var forutsetningene for å etterleve etterkrigstidas hygieniske standarder så som så.  Derfor bygde Drammenselvens Papirfabrikker i 1954 denne bygningen, som i tillegg til vaskeriet også inneholdt bad samt arbeidsrom for portvakten som skulle overvåke trafikken inn og ut av fabrikkområdet.  Vaskeriet inneholdt to vaskemaskiner, en for 10-12 kilo tøy og en for 18-20 kilo, sentrifuge, tørkeskap og varmrulle.  Tanken var at husmødrene i fabrikkmiljøet skulle kunne gå hit med skittentøyet sitt, få det vasket, tørket og rullet i moderne maskiner, for deretter å ta det med tilbake til klesskapene hjemme i familieleilighetene.
    Photo: Spangberg, Bjørn / Anno Norsk skogmuseum

"Det nye vaskeri v/ Dr. elven 31/1 - 55 m/bestyrerinnen"

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».