Treforedlingskonsernet Union Co., som siden 1915 hadde eid Drammenselvens Papirfabrikker, bestemte i 1959-60 at det skulle bygges en ny kraftstasjon ved fabrikkens kraftkilde, Geit ...
Treforedlingskonsernet Union Co., som siden 1915 hadde eid Drammenselvens Papirfabrikker, bestemte i 1959-60 at det skulle bygges en ny kraftstasjon ved fabrikkens kraftkilde, Geithusfossen i Modum. Fossekraften hadde da lenge vært utnyttet i fabrikkdriften, og siden 1911-12 hadde det vært en kraftstasjon som kunne yte 500 hestekrefter ved bedriften. Etter 2. verdenskrig forelå det helt nye muligheter for å utnytte denne ressursen, dels på grunn av ny teknologi, men også fordi reguleringer høyere oppe, i Begnavassdraget og ved Randsfjorden, bidro til større vintervannføring i elva ved Geithus. Nyanlegget skulle stå ferdig høsten 1961. Det var entreprenørselskapet Thor Furuholmen som hadde hovedansvar for grunn- og byggearbeider. Det ble sprengt ut en om lag 110 meter lang tilløpstunnel med et tverrsnitt på 70 kvadratmeter under fabrikktomta til Drammenselvens Papirfabrikker. Nederst i tunnelen var det et romslig overbygd fordelingsbasseng. Sjølve kraftstasjonen ble reist over bakken med fasade mot «undervannet» nedenfor fossen. Entreprenørselskapet sprengte også ut en 250 meter lang tømmertunnel med tverrsnitt på 4 kvadratmeter, slik at fløtinga forbi fossen og kraftverket skulle kunne videreføres uten problemer. Karlstad Mekaniske Werkstad leverte en Kaplan-turbin som skulle kunne yte 17 5000 hestekrefter her, hvor fallhøyden var 9, 5 meter og hvor vanntilførselen var på drøyt 150 kubikkmeter i sekundet. Generatoren, som ble kjøpt far National Industri skulle kunne yte 12 000 KW, eller om lag 90 millioner kilowattimer i løpet av et normalår. Energien skulle brukes i Union-konsernets bedrifter ved Drammensvassdraget, og overskuddskraft hadde man avtale om å selge over Buskeruds Elektrisitetsforsyningsnett. I første halvdel av 1980-åra slet Union Co med vanskelig økonomi. For å bedre likviditeten solgte konsernet fire kraftstasjoner, blant annet Embretsfoss og Geithusfoss i Drammensvassdraget, som ble overtatt av Buskerud Energi. Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon A/S fornyet en del av materiellet i Geithusfoss kraftstasjon i 2008.
Subject
Bygging av fangdam over Drammenselva ovenfor Geithusfossen på Modum i Buskerud seinhøstes 1961. Fangdammen ble bygd etter at Geithusfoss kraftverk var satt i drift 1. oktober samme år. Poenget med fangdammen var å stenge elvas hovedløp gjennom fossen, slik at den beskjedne vintervannføringa i stedet gikk gjennom kraftverkstunnelen og eventuelt gjennom den nye tømmerrenna, som var bygd på østsida av fossen, samtidig med kraftverket. På denne måte kunne forskalingsarbeidene og støpinga av den nye dammen skje i et noenlunde tørt miljø. Dammen skulle heve vannspeilet ovenfor fossen, ved vanninntaket til kraftstasjonen, noe. Da dette fotografiet ble tatt ble det fylt masse på fangdammen fra begge sider av elva. En lastebil fra østsida var i ferd med å tippe et lass. På elvebrinken på vestsida sto ei flyttbar kvilebrakke av den typen Moelven Brug leverte. Helt til høyre ser vi det vestre tårnet på Geithus bru – også kalt «Nybrua» - på fylkesvegen mellom Geithus og Vassbunn.
Dette og mange andre fotografier kom til Norsk Skogmuseum i forbindelse med at selskapet Nordic Paper nedla papirfabrikken på Geithus og overførte arkivmaterialet til museet.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».