• Roterende underfallshjul på den rekonstruerte oppgangssaga ved den nederste dammen i Gjersjøelva, som danner grenselinje mellom Oslo og Oppegård kommuner.  Fotografiet er tatt i motstrøms retning.  Underfallshjulet i forgrunnen har forholdsvis tettstilte skovler, som overrisles av vanndråper.  Hjulet er bygd omkring en grov treaksling med en sentral jerntapp, som er opplagret på ei tømmerramme, nedenunder saghusets ytre langvegg.  Vi ser også hvordan saghuset er reist, med ei laftet ramme (tre omfar) i etasjeskillet mellom underetasjen og det arbeidsplanet der hvor sagbenken (sagvogna) befant seg.  Stolpene i underetasjen kviler på pilarer av kvaderhogd granittstein.  Over det nevnte underfallshjulet ser vi ei lita, skråstilt vassrenne, hvor det ble sluppet på vann som skulle drive attløperhjulet, som dro sagbenken tilbake når bladet var i ferd med å nå det bakre anlegget for skurstokkene (”bakdyna”).  Lengre bak skimter vi også den noe større renna som førte driftsvann mot underfallshjulet, samt fallet fra sagdammen.
    Photo: Bækkelund, Bjørn / Anno Norsk skogmuseum

Roterende underfallshjul på den rekonstruerte oppgangssaga ved den nederste dammen i Gjersjøelva, som danner grenselinje mellom Oslo og Oppegård kommuner. Fotografiet er tatt i mo...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».