• Fylling av torvmasse i pottebrett hvor det skulle produseres pluggplanter.  Fotografiet er tatt i driftsbygningen ved Stiklestad planteskole i Verdal i Nord-Trøndelag.  Styret for denne planteskolen vedtok å gå over til produksjon av pluggplanter i pottebrett i 1973.  I den tidlige fasen – som på dette fotografiet – ble mye av arbeidet med pottebrettene utført manuelt.  Her ser vi at det var lagd en benk hvor det lå opprevne sekker med torvmasse på den ene sida, mens den andre enden av benken hadde en forsenkning som høvde for de svarte plastbrettene.  Marie Årstad, ei kvinne som her var iført gummistøvler, brune bukser ei kvit strikkejakke med svart mønstring, sto og dro torvmasse fra sekkene mot pottebrettene.  Her ble vekstsubstratet bredd utover, slik at alle forsenkningene i brettene ble oppfylt.  Deretter ble det sådd, før brettene ble kjørt til spiring og dyrking, i første omgang i plastveksthus.  Fylling av pottebrettene og påfølgende såing ble seinere effektivisert ved at det ble installert ei ”sålinje”, hvor pottebrettene gikk på et transportbånd, hvor de først ble fylt med torv, hvoretter overflødig torvmasse ble børstet vekk, før brettet ble ført til såmaskinen.
    Photo: Kjeldset, Georg [Martin] / Anno Norsk skogmuseum

Fylling av torvmasse i pottebrett hvor det skulle produseres pluggplanter. Fotografiet er tatt i driftsbygningen ved Stiklestad planteskole i Verdal i Nord-Trøndelag. Styret for ...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».