• Inn- og uttakssonen til skapklengingsanlegget i Skogfrøverkets bygning i Birkebeinervegen 11 på Hamar. Dette var et provisorisk anlegg, som ble installert i kjelleretasjen på et uferdig, drøyt 20 år gammelt uferdig industribygg Hamar Statskleng overtok etter at den daværende ”klenganstalten” ved Ringgata hadde blitt ødelagt av brann i 1946. Daværende frøverksbestyrer Kohmann fikk lagd 20 hengende nettingskap med hyller, der det ble lagt kongler, til sammen cirka to hektoliter i hvert skap. Skapene hang i en skinnegang i taket, og de ble kjørt gjennom en varmluftkanal. Etter at kongleskapene hadde stått der ei stund tørket konglene, slik at skjellene begynte å sprike og frøet falt nedover, i siste instans på blikkplater i botnen av ”skapene”. Fotografiet er tatt i den sonen der skapene ble tømt og deretter fylt opp igjen, før de på nytt ble sendt inn i varmluftkanalen. I veggen til høyre ser vi ei lita nisje der operatørene kunne lese av temperatur og luftfuktighet i kanalen på et termometer og et hygrometer. Skapklengeanlegget i Birkebeinervegen hadde vel så stor produksjonskapasitet som den nedbrente klenganstalten ved Ringgata hadde hatt. Kohmann hadde imidlertid langt større ambisjoner enn som så, og med god støtte fra et skogreisingsorientert Landbruksdepartement fikk han reist et svært skogfrøproduksjonsanlegg i betong oppå kjelleren der dette fotografiet er tatt. Etter at dette nyanlegget sto ferdig ble konglene i hovedsak klenget i digre trommelklenger i byggets andre etasje. De hengende nettingskapene ble imidlertid ikke stående helt ubrukte, for gartnerier og blomsterforretninger kjøpte pyntekongler til kranser og blomsterdekorasjoner, og skapklengene gav – i motsetning til trommelklengene – ingen utvendig slitasje på konglene.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Inn- og uttakssonen til skapklengingsanlegget i Skogfrøverkets bygning i Birkebeinervegen 11 på Hamar. Dette var et provisorisk anlegg, som ble installert i kjelleretasjen på et u...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to