• Frode Murud betjener Skogfrøverkets tyskproduserte rensemaskin. Han står ved den bakre delen av maskinen med handa mot et deksel ved inntaksskuffen, beholderen der det materialet som skulle renses ble ført inn i maskinen. Foran Murud, nederst på den ene av maskinens langsider, ser vi tre uttak med sekker, som skulle samle opp tomfrø og andre partikler som ikke hadde noe i det ferdige, salgsklare frøpartiet å gjøre. Det frøet som skulle renses ble altså tømt i en beholder øverst på den bakre tverrenden av maskinen. Derfra drysses det – stimulert av rystelser i maskinen – ned på et underliggende finmasket nett, hvor de minste ureinhetene faller ned i en metalldunk med et kvadratisk, traktformet toppstykke. Denne dunken står rett og slett på golvet. Fra det finmaskete nettet under frøbeholderen triller frøet ned på ei svakt skråstilt såldplate med perforerte hull. Denne plata er utskiftbar. Ved rensing av granfrø brukes vanligvis plater der hullene har en diameter på 3, 0 eller 3, 25 millimeter. Maskinen får såldet til å skakes. I tillegg til mekanikken som forårsaker skakinga er maskinen også utstyrt med to hammerledd med endehjul, som slås mot såldet, og dermed setter frøet i bevegelse. Det faller etter hvert gjennom hullene i den nevnte stålplata, mens større og lettere partikler blir ”skummet” vekk. På undersida sitter et mer finmasket undersåld, som bare skal slippe gjennom de minste ureinhetene. Også her rystes frøet innover i maskinen, mot en tverrende der det ledes over i en cirka halvannen meter lang trommel med diameter på cirka en halv meter. Innvendig har trommelen ei overflate med tettsittende, skålformete forsenkninger, som frøet legger seg i. Når trommelen roteres løftes det så opp, men hastigheten er såpass moderat at idet skålene i trommelveggen blir stående opp-ned, faller frøet ut og ned i ei stålrenne som går sentralt i trommelen. Renna skråner svakt mot munningen av trommelen, og den settes i en rystebevegelse av ei lang stålfjær på undersida av trommelstativet. På denne måten drysses ferdigrenset frø ut av maskinen og ned i et digert aluminiumskar som er plassert under enden av frørenna. I bakgrunnen på dette bildet ser vi en oransjelakkert grovsorteringsmaskin, som ble brukt til å fjerne kongleskjell og andre fremmedlegemer før frøet ble avvinget.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud betjener Skogfrøverkets tyskproduserte rensemaskin. Han står ved den bakre delen av maskinen med handa mot et deksel ved inntaksskuffen, beholderen der det materialet ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to