• Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar triller to aluminiumsbeholdere med granfrøhams inn i det rommet i frøverksbygningens andre etasje som var innredet med henblikk på våtavvinging. De to beholderne var lagd av aluminium og hadde to handtak på den flate ”baksida” og en antydning til ”nepp” (”helletut”) på motsatt side. Granfrøhamsen besto av uavvinget frø. Frøvingene, som i naturen bidro til å gi frøet oppdrift, slik at det seilte et stykke bort fra det skyggekastende mortreet før det nådde bakken, var uhensiktsmessig i ha med når frøet skulle brukes i skogplanteskoler eller til direktesåing i skogen. Vingene kan fjernes på flere måter, men i dette tilfellet dreide det seg om våtavvinging. Frøhamsen ble helt over i beholderne på tre betongblandere som sto i det rommet der fotografiet er tatt. Deretter blanderne satt i rotasjon, og det ble sprøytet inn finforstøvet vann. Den fuktige frøhamsen ble eltet noen minutter. Deretter ble det tilført blåseluft gjennom slanger fra et par støvsugerliknende maskiner som var montert over betongblanderne, på ei søyle. Den roterende bevegelsen kombinert med tilførsel av blåseluft fikk massen til å tørke, og frøvingene til å virvle opp og ut av betongblanderen. De falt deretter ned i vide kar, som var plassert foran betongblanderne. Frøet ble liggende igjen i beholderne. Det ble seinere renset på en maskin i et tilstøtende rom. 
Da dette fotografiet ble tatt hadde Skogfrøverket også fått en spesialmaskin for frøavvinging. Vi skimter maskinen, som er gul, inne ved veggen til venstre i bakgrunnen. Ved denne anledningen var den imidlertid full av furukongler, og Frode Murud fant det like greit å bruke betongblanderne. 
Fotografieter tatt i frøverksbygningens andre etasje våren 2011. Frode Murud har ei foret arbeidsjakke på overkroppen, fordi denne delen av bygningen var uisolert og forholdsvis kald. På hodet hadde han øreklokker som skulle skjerme ham mot den monotone maskinduren, og i stedet gi ham tilgang til radioprogrammer.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar triller to aluminiumsbeholdere med granfrøhams inn i det rommet i frøverksbygningens andre etasje som var innredet med henblikk på våtavvingi...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to