• Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter vann inn i en roterende betongblander, som han nettopp har fylt med granfrøhams. Dette var første fase i en våtavvingingsprosess, som skulle skille sjølve frøet fra frøvingene, som det ikke var hensiktsmessig å ha med når frøet skulle brukes i skogplanteskolene. Vannkilden er ei kvit plastkanne med 2-3 liter væske på golvet foran Murud. Etter at frøhamsen var fuktet fikk maskinen gå noen minutter, slik at massen ble godt eltet, før det ble tilført luft for å tørke frø og frøvinger igjen. Blåselufta, som kommer fra et par støvsugerliknende innretninger på en hjell over de tre betongblanderne som ble brukt, føres gjennom de smale, grå slangene som her henger over karene foran betongblanderne. Etter hvert som innholdet tørker, får rotasjonen og luftstrømmen de lette frøvingene til å løftes opp og flagre ut. De samles opp i digre blikkbeholdere foran betongblanderne. Den grå, forholdsvis grove slangen som henger ned fra hjellen over betongblanderne, er et avsug. 

Da dette fotografiet ble tatt hadde Skogfrøverket også fått en spesialmaskin for frøavvinging. Vi skimter et hjørne av denne maskinen, som er gul, inne ved veggen helt til høyre i bildeflata. Ved denne anledningen var den imidlertid full av furukongler, og Frode Murud fant det like greit å bruke betongblanderne. 


Fotografiet ble tatt våren 2011.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter vann inn i en roterende betongblander, som han nettopp har fylt med granfrøhams. Dette var første fase i en våtavvingingsprosess, s...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to