• Øksesmed Oddbjørn Knudsen (f. 1935) forteller om smiing av merkeøkser i Knudsen-smia i Mjøndalen, der både faren og bestefaren hans drev smedforretning med produksjon av merkeøkser til tømmermålinga langs fløtingsvassdragene på Østlandet som hovedartikkel.  Fotografiet ble tatt i samband med at Norsk Skogmuseum hadde ytret ønske om å få fullføre dokumentasjonen av øksesmiinga, som ble påbegynt ved at Knudsen lot museet fotografere og videofilme smiinga av nakkepartiet til ei merkeøkse cirka to år tidligere.  Denne gangen (24. november 2010) var det produksjonen av ”merkedelen” – det profilerte eggpartiet som ble sveist på nakkedelen med et åpent ”flisrom” mellom.  Knudsen hadde forberedt demonstrasjonen av prosessen ved å lage en del arbeidsstykker som skulle vise hvordan et noenlunde kvadratisk stålstykke trinn for trinn ble omformet til en ”merkedel” for ei øks av denne typen.  Denne serien av gradvis mer bearbeidete stålstykker ligger på arbeidsbenken ved siden av smeden, til venstre i bildeflata.  I handa holder Knudsen en glattpolert mal som ble brukt under utforminga av merkeprofilen. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980.  Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64.  Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid.  Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øksesmed Oddbjørn Knudsen (f. 1935) forteller om smiing av merkeøkser i Knudsen-smia i Mjøndalen, der både faren og bestefaren hans drev smedforretning med produksjon av merkeøkser...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to