• Lita granplante på areal der den øvrige markvegetasjonen var dominert av en mjuk grasart.  Graset bidro til at grana fikk for lite lys, og til at den fikk sterk konkurranse om vann og mineralnæring fra jorda.  Sjansen for at slike planter skulle overleve og utvikle seg til tømmerskog kunne bedres atskille ved å befri dem fra noe av det ”kvelende” graset, hvilket var gjort før dette fotografiet ble tatt.  SJF-F.. 003063 viser situasjonen for granplanta før graset ble ryddet, da bare toppskuddet stakk opp fra den øvrige vegetasjonen. 

I tekstheftet til denne bildeserien om «Bekjempelse av lauvkratt og ugras» (1963) har fagkonsulentene Kåre Lund Høie og Arne Lindseth skrevet følgende om dette motivet:

«23.  Etter grasrydding. 
Det er svært viktig at graset ikke får anledning til å legge seg over granplantene om høsten.  For å unngå det, bør vi hver høst rydde rundt hver plante.  Det er da tilstrekkelig bare å bøye graset vekk fra plantene.  Da grasstråene er nokså skjøre på dette tidspunkt, kan vi bruke en kjepp eller lignende til dette.  På denne måte unngår vi å skade planene, samtidig som at ryddingen blir relativt billig.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

«Etter grasrydding»

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to