• Gjennomskåret tegning av en skogdekt åskam som er truet av skogbrann fra ei flate til venstre i bildeflata.  Tegneren har antydet at vinden kommer fra venstre.  Ved hjelp av piler har han også markert hvor det er fornuftig å forsøke å stanse en slik brann.  Et forholdsvis flatt platå på venstre side av åsen er karakterisert som et «brukbart» sted og et punkt på høyre side av toppen, der terrenget er i ferd med å begynne å helle slik at varmen vil få unnabakke, er karakterisert som «ideelt».  Poenget her er altså at ilden neppe lar seg stanse i motbakke, men at mulighetene er bedre i flate partier og best i unnabakke. 

I tekstheftet til bildeband nr. 1161 – «Skogbrannslokking II: Slokkingsmetoder» – har Birger Strømsøe, som var fagkonsulent for denne serien, skrevet følgende tekst om dette motivet:

«6.  SKOGBRANNFORSVAR I KUPERT TERRENG
Det er alltid vanskelig å stanse brannen i en bratt motbakke.  Legg om mulig forsvarslinjen på flate platåer eller helst op steder der ilden må utfor bakke.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

"Skogbrannforsvar i kupert terreng"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to