• Stilisert fugleperspektivtegning fra barskog (blandet gran- og furubestand) der fem menn forsøker å stanse en skogbrann ved å gå direkte til angrep på flammene ved ei lita glenne i skogen.  Tre av karene bruker ”kvaster” (vifteformete slagredskap, i dette tilfellet greiner eller småbusker med bar i ytterenden) og to har spader, som de kaster jord på flammene med. 

I tekstheftet til bildeband nr. 1161 – «Skogbrannslokking II: Slokkingsmetoder» – har Birger Strømsøe, som var fagkonsulent for denne serien, skrevet følgende tekst om dette motivet:

«2. DIREKTE ANGREP PÅ ILDEN
Under husbrannslokking – der iden er konsentrert og noenlunde oversiktlig – går en fortrinnsvis til direkte angrep på ildforekomsten.  Under slokking av skogbranner – der brannområdet er stort og uoversiktlig, nytter det sjelden å gå til direkte angrep på ilden.  Bare ved skogbranntilløp og uskyldigere former for skogbranner (lav løpebrann) kan det nytte å trekke mannskap og redskap like inntil ildlinjen til direkte angrep.  Selv i slike tilfelle lønner det seg vanligvis å rasjonere med kreftene ved å angripe fløyene først, og på den måten gjøre brannfronten stadig smalere.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

"Direkte angrep på ilden"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to