• Oppgangssag i Longvikbekken i Rauland i Vinje kommune i Telemark.  Saga skal være bygd i 1826 og ombygd i 1869.  Fotografiet ble tatt under en befaring med fylkeskonservator Halvor Landsverk sommeren 1980, da et restaureringsprosjekt var under oppseiling.  Fotografiet er tatt fra sida, mot saghusets langvegg, og på tvers av det nevnte bekkeløpet.  Vi ser at saghuset var en åpen stolpekonstruksjon som var avstivet med skråband (hanebjelker), og som hadde bordtekt saltak.  Vi ser også underfallshjulet under saghuset, som var opplagret på en kraftig tømmerstokk, og som gav kraft til den overliggende sagramma.  Da fotografiet ble tatt var terrenget rundt saga dessverre såpass gjengrodd av gran- og bjørketrær, at det var umulig å få avbildet detaljene i konstruksjonen.  Etter befaringa da dette fotografiet ble tatt ble saghuset restaurert med støtte fra Norsk Kulturfond, Telemark Tømmersalgslag og Vinje kommune.
    Photo: Fossum, Tore / Anno Norsk skogmuseum

Oppgangssag i Longvikbekken i Rauland i Vinje kommune i Telemark. Saga skal være bygd i 1826 og ombygd i 1869. Fotografiet ble tatt under en befaring med fylkeskonservator Halvor...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».