• Ingvar Fystro orienterer på plassen bak Skogfrøverkets bygning på Martodden ved Hamar. Bildet er tatt foran nettingdørene inn til konglemottaket i første etasje i 1967.  Fystro er iført dressjakke med V-genser, kvit skjorte og slips under. I den ene handa holder han noe kvitt, antakelig noen sammenrullete A4-ark.  Den venstre hånda gjør en gestikulerende bevegelse.  Det er sannsynlig at fotografiet er tatt i forbindelse med et forhåndsanmeldt gruppebesøk, og at Fystro orienterer om frøverksdriften.  Ingvar Fystro tok eksamen ved Landbrukshøgskolen på Ås i 1958 med ei avhandling som var basert på klengingsforsøk med furukongler.  Arbeidet ble utført i samarbeid med frøverksbestyrer Charles D. Kohmann, som ønsket den unge studenten som etterfølger.  Etter eksamen arbeidet Fystro som stipendiat ved Landbrukshøgskolen og som saksbehandler for skogkultursaker i Landbruksdepartementet.  Fra 1962 ble Fystro ansatt i en midlertidig stipendiatstilling ved Skogfrøverket.  Fra denne stillingen søkte han først stipendopphold ved Alice Holt Lodge i Sør-England for å studere frøproduksjonen der.  Deretter søkte han den tyske Alexander von Humbolt-Stiftung om stipend.  Dette stipendet åpnet muligheter for ett års opphold som forskningsstipendiat ved Institut für Pflanzenzüchtung i München, der Europas mest kjente skogfrøspesialist, Ernst Rohmeder, arbeidet.  Etter stipendiatoppholdet i Tyskland vendte Fystro tilbake til Norge for å overta Kohmanns bestyrerstilling ved Skogfrøverket fra årsskiftet 1964-65. Han ledet virksomheten ved Skogfrøverket fram til sommeren 1987, da han ønsket å gå over i en seniorkonsulentrolle.  Etterfølgeren døde imidlertid etter bare ett år i stillingen, så Fystro overtok lederoppgavene igjen i 1988-89.  Deretter var han på nytt seniorkonsulent.  Ved årsskiftet 1995-96, da Statens skogfrøverk gikk over til å bli en privat stiftelse under navnet Det norske Skogfrøverk, gikk Fystro over i pensjonistenes rekker.  Han har imidlertid bistått Skogfrøverket med mange oppgaver også etter den tid.
    Photo: Nielsen, Ragnar Paus / Anno Norsk skogmuseum

Ingvar Fystro orienterer på plassen bak Skogfrøverkets bygning på Martodden ved Hamar. Bildet er tatt foran nettingdørene inn til konglemottaket i første etasje i 1967. Fystro er ...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».