• Radrenser ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark.  Radrenseren er bygd på ei stålramme, som er festet til det hydrauliske trepunktsopphenget på en Ferguson-traktor ("Gråtass"). Prinsippet bygger på at planteskolen hadde radsådde senger med sju planterekker i hver. Radrenseren kjøres over sengene med renseorganer (klør) som spores mellom planterekkene. Dermed kan planteskolepersonalet nøye seg med å luke mellom plantene i de enkelte rekkene. Det mest framtredende på dette fotografiet er runde jernhjul, som antakelig skulle presse sammen jorda mellom radene igjen etter at maskinen hadde kappet utgrasrøtter i dette jordskiktet. 

Fotografiet er hentet fra et kartotek som ble samlet av Waldemar Opsahl, som var statskonsulent for skogkultursektoren fra 1936 til sin død i 1954. Arkivet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum i Tore Fossums bestyrertid. Opsahl har antakelig tatt de fleste av bildene i arkivet. Materialet består av pappkort med opplimte kopier av svart-hvitt-fotografier. Kortet med dette fotografiet på er merket "A. K. 80". Under bildet er det påklistret en liten kvit papirstrimmel med påskriften:

"Radrenser. Sönsterud planteskole. W. O. fot. "
  Photo: Opsahl, Waldemar / Anno Norsk skogmuseum

«Radrenser. Sönsterud Planteskole.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to