• Ugrasfresing i plantesenger ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark, slik arbeidet ble utført i 1941. En mann med arbeidsbukser, skjorte med oppbrettete ermer og sixpencelue styrer et redskap med to hendeler som er forankret i et jernhjul i fronten. Bak det nevnte hjulet er det ei innkapslet roterende trinse, som roter opp jorda mellom planteradene og dermed ødelegger en god del av ugraset. Det roterende leddet settes antakelig i bevegelse av en motor planteskolemedarbeideren bærer på en ryggsekkmeis på ryggen. Rotasjonsretningen bidrar antakelig til å lette framdriften. Bak mannen med jordfreseren i forgrunnen, ses vide åkerflater med lange plantesenger og helt i bakgrunnen skimtes planteskolebygningene på Sønsterud. 

Fotografiet er hentet fra et kartotek som ble samlet av Waldemar Opsahl, som var statskonsulent for skogkultursektoren fra 1936 til sin død i 1954. Arkivet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum i Tore Fossums bestyrertid. Opsahl har antakelig tatt de fleste av bildene i arkivet. Materialet består av pappkort med opplimte kopier av svart-hvitt-fotografier. Kortet med dette fotografiet på er merket "A. K. 20" og "(793)". Under bildet er det påklistret en liten gul papirstrimmel med påskriften:

"Sønsterud Planteskole. Portabel "Fræser" til luking mellom radene. W. O. fot. 1940. "
  Photo: Opsahl, Waldemar / Anno Norsk skogmuseum

«Sønsterud Planteskole. Portabel "Fræser" til luking mellom radene.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to