• Ugrasfresing i plantesenger ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark, slik arbeidet ble utført i 1941.  En mann med arbeidsbukser, skjorte med oppbrettete ermer og sixpencelue styrer et redskap med to hendeler som er forankret i et jernhjul i fronten.  Bak det nevnte hjulet er det ei innkapslet roterende trinse, som roter opp jorda mellom planteradene og dermed ødelegger en god del av ugraset.  Det roterende leddet settes antakelig i bevegelse av en motor planteskolemedarbeideren bærer på en ryggsekkmeis på ryggen.  Rotasjonsretningen bidrar antakelig til å lette framdriften.  Bak mannen med jordfreseren i forgrunnen, ses vide åkerflater med lange plantesenger og helt i bakgrunnen skimtes planteskolebygningene på Sønsterud.

Fotografiet er hentet fra et kartotek som ble samlet av Waldemar Opsahl, som var statskonsulent for skogkultursektoren fra 1936 til sin død i 1954.  Arkivet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum i Tore Fossums bestyrertid.  Opsahl har antakelig tatt de fleste av bildene i arkivet.  Materialet består av pappkort med opplimte kopier av svart-hvitt-fotografier.  Kortet med dette fotografiet på er merket "A. K. 20" og "(793)".  Under bildet er det påklistret en liten gul papirstrimmel med påskriften:

"Sønsterud Planteskole.  Portabel "Fræser" til luking mellom radene.  W. O. fot. 1940. "
    Photo: Opsahl, Waldemar / Anno Norsk skogmuseum

«Sønsterud Planteskole. Portabel "Fræser" til luking mellom radene.»

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».