• Skisse som viser en måte å felle et tre med handredskap.  Det lages først et fellehogg.  Deretter plasserer skogsarbeideren saga (svansen) slik at han først skjærer nesten vinkelrett på felleskåret for deretter å bevege seg slik at sagskåret til slutt - når det nærmer seg fellehogget - er noenlunde parallelt med hogget.

Denne figuren er fra en bildeserie Landbruksdepartementets film- og bildekontor produserte i 1955, antakelig med tanke på undervisningsbruk.  Seriene ble laget av sjefsinstruktør Ragnar Broch og fotograf Lasse Thorset.  Med bildene lysbildene fulgte det et teksthefte, der denne figuren er kommentert slik:

"Og nok en fellemåte
En tredje metode [jfr. SJF-F. 001588 og SJF-F. 001589] fordrer skift av fotstilling, men kan være meget effektiv idet den gir anledning til i mer utpreget grad å benytte de nærmeste tenner på saga - og en får derved større kraft i takene.

Skjæringen begynner på bortre side av stammen med sagretning omtrent vinkelrett på felleskår.  Etter hvert som saga arbeider seg inn i veden, drar en saga til seg og flytter med visse mellomrom bena.  Ved slutten av skjæringen tas sagtakene parallelt med felleskår. "
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Skisse som viser en måte å felle et tre med handredskap. Det lages først et fellehogg. Deretter plasserer skogsarbeideren saga (svansen) slik at han først skjærer nesten vinkelre...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».