• Utplantingsmaskin - Holland Transplanter - i bruk på Sønsterud planteskole i Åsnes, Hedmark. Fotografiet er tatt bakfra. Maskinen trekkes av en bredsporet Ferguson "Gråtass". To kvinner sitter bakovervendt på maskinen, der de plukker prikleplanter fra plantekasser på et stativ og plasserer dem bak klaffer på ei roterende skive som fører dem ned i plantefura. Der presses de på plass av skråstilte hjul med brede felger på hver side av planteskivene. 

Prikling var lenge manuelt arbeid, fra tidlig på 1900-tallet utført med spade, priklebrett og rive som hjelpemidler. Da dette arbeidet skulle mekaniseres ble løsningen ofte å plassere plantørene på en innretning bak traktorens hydraulikk. Her satt de og plasserte prikleplanter på ei langsomtroterende skive. Skiva førte plantene ned i jorda like bak et fureskjær. Idet plantene ble sluppet fra festet på den roterende skiva ble plantefura klemt sammen av skråttstilte sidehjul. 

Fotografiet er fra en lysbildeserien "Mekanisert planteskoledrift", som ble produsert av Landbrukets film- og billedkontor, antakelig med tanke på undervisningsbruk. Dette er serie nummer 45 i produksjonsselskapets rekke av slike opplegg. Tekstheftet som til serien har følgende kommentar til dette fotografiet:

"Holland Transplanter i arbeid. 
Her kjører en plantemaskin for annen gang over en såseng. "
  Photo: Anno Norsk skogmuseum

Utplantingsmaskin - Holland Transplanter - i bruk på Sønsterud planteskole i Åsnes, Hedmark. Fotografiet er tatt bakfra. Maskinen trekkes av en bredsporet Ferguson "Gråtass". To...

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to