• Slepebåten Maar på veg mot Skien.  Fotografiet er tatt ovenfra, fra den såkalte Elstrømbrua over Farelva, nederst i Skiensvassdraget.  Maar er en grønnmalt slepebåt med kvitt styrhus.  Slepet består av to lenker med 20 tømmerbunter i hver.

Den første slepebåten med navnet Maar ble satt i drift på Tinnsjøen høyere oppe i vassdraget i 1889.  På dette tidspunktet het båten riktignok D/S Rjukan, men da Norsk Hydro ville gi en av sine ferjer det samme navn, aksepterete Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening i 1909 å omdøpe sin båt til D/S Maar. I 1958 ble den gamle dampdrevne Maar erstattet av denne dieseldrevne slepebåten, som fikk samme navn som sin forgjenger.  Nybåten ble bygd ved Knardalstrand Slip & Verft i Porsgrunn.  Etter at fløtinga på Tinnsjø ble avviklet etter 1970-sesongen ble M/S Maar og en varpebåt som var blitt brukt på denne sjøen transportert til Skien for overhaling. m Deretter fikk Maar nye slepeoppdrag i den nedre delen av vassdraget.  Båten fikk ny dieselmotor vinteren 1977-78, og den var i drift som slepebåt inntil fløtinga i Skiensvassdraget ble avviklet i og med nedleggelsen av Union-fabrikken i Skien i 2005.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Slepebåten Maar på veg mot Skien. Fotografiet er tatt ovenfra, fra den såkalte Elstrømbrua over Farelva, nederst i Skiensvassdraget. Maar er en grønnmalt slepebåt med kvitt styrh...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».