• Fra Løveid sluser i Skiensvassdraget.  Fotografiet er tatt i medstrøms retning.  Til venstre står Geir Waal ved rekkverket mot slusekammeret og betrakter vannstand og tømmer.  Han holder en tømmerhake i handa, og er klar til å klatre ned for å knytte sammen en bunt som ligger fortøyd i en pullert på motsatt side av vassdraget og ei ny lenke med fem bunter nettopp er kommet ovenfra (nederst til høyre på bildet).  I bakgrunnen går ei gråmalt stålbru på tvers av vassdraget.

Slusene ved Løveid har tre kammer, som utlikner en høydeforskjell på ti meter mellom ovenforliggende og nedenforliggende vassdrag.  Dette fotografiet er tatt i motstrøms retning.  Vi ser ei lenke med fem bunter ubarket grantømmer som er i ferd med å flyte fra ett slusekammer over i det neste.

Sluseanlegget ved Løveid ble bygd som en del av det som i sin tid ble kalt Norsjø-Skienskanalen.  Anleggsarbeidene ved Løveid ble påbegynt i 1855 og innebar mye sprenging.  Det tok drøyt fem år å bygge dette anlegget.  Storflommen i 1860 forsinket arbeidet en del, og åpningen fant sted 1. mai 1861.

Kanaliseringa med sluser representerte et betydelig framskritt i en folkerik region, der trelast var den betydeligste handelsartikkelen, og hvor tømmerfløtinga hadde vært komplisert og kostbar.  Kanalen lettet også annen transport ned til Skien, der den bratte og tunge vegen over Geitryggen hadde vært et hinder.  Spesielt betydningsfull ble kanalen for jern- og sagbruksindustrien ved Ulefoss.  Skiensvassdragets fellesfløtningsforening var likevel kanalens viktigste brukere fram til papirfabrikken Union ble nedlagt i 2005.  Fra da av opphørte fløtinga.  Skiensvassdraget var for øvrig det siste vassdraget i Norge hvor det foregikk kommersiell tømmerfløting i stor stil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fra Løveid sluser i Skiensvassdraget. Fotografiet er tatt i medstrøms retning. Til venstre står Geir Waal ved rekkverket mot slusekammeret og betrakter vannstand og tømmer. Han ...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».