• Mann med ryddingssag i bestand med mye grasvegetasjon og en del lauvkratt.  Mannen holder saga - som har sirkelblad på eistang som er koplet til en motor som henger i en sele på mannens overkropp.  Skogsarbeideren er iført gul, armløs trøye og har gul hjelm med visir og oransje øreklokker.  Bildet er tatt i skarp sommersol med skarpt motlys. 
 
Dette fotografiet inngikk i en undervisningsserie, som ble produsert og distribuert av Landbrukets Film- og Billedkontor i 1976.  Med serien fulgte det et teksthefte, hvor dette fotografiet er koplet til følgende tekst (skrevet av forstkandidat Hermann Moen):

"Unngå tidstap. 
a) Trær som faller mot den uryddede del vil sinke det videre arbeidet.  Ta de minste trærne først, og styr trærnes fallretning bl. a. ved hjelp av vind, bladets rotasjonsretning, skjæring med skråstilt blad og matningsbevegelse. 

b) Opphengte trær er det ofte lettest å få ned ved kapping.  Kapp dem nedenfra med dragende mating (kl. 10-11), for da er det liten risiko for at bladet slår ned i marken og blir skadet. 

c) Slipp straks gasshendelen ved fastkjøring.  Kvist e. l. som har kilt seg fast ved bladet, kan ofte løsnes ved å rulle bladet baklengs mot en stamme.  Må det tas bort med hendene, skal motoren først stanses. "

Når et tre skal felles til venstre må retningsskåret med skyvende mating gjøres forsiktig, fordi bladet ellers kan skjære seg for langt inn og bli fastklemt. " 

Denne teksten gir et godt innblikk i innsikter og holdninger som preget skogbehandlinga i norske fagmiljøer på 1970-tallet.
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

"Ungskogpleie II. Avstandsregulering"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to