• Kvinandholk i furu ved Galtsjøen i Engerdal.  Holken (fuglekassa) er lagd av en hul trestamme som er påført et inngangshull for hekkende fugl i yteveden og lukket med plater i begge ender, før den ble bundet opp på ei furu.  Treet sto i åpent, myrete lende like ved den nevnte innsjøen.  Kvinand hekker over store deler av Norge, men har en forkjærlighet for skogsterreng.  Dette er rimeligvis fordi den primært hekker i hule trestammer, gjerne i gamle reirhull etter svartspett.  I praksis betyr dette at de naturlige reirplassene stort sett er å finne i gammelskog, gjerne i nærheten av vann.  På den lokaliteten der dette fotografiet er tatt har man åpenbart forsøkt å legge forholdene til rette for hekking til tross for mangelende gammelskog med hule trær ved å montere en fugleholk lagd av en bit av en hul, gammel stamme på frisk furustamme.  Finner kvinanda først en god reisplass, kommer den gjerne tilbake år etter år.  Hunnene legger 8-10 egg i mai-juni og ruger i cirka 30 dager.  Ungene blir i reiret i cirka ett døgn etter klekking, før de våger seg ut.  Tilrettelegging for kvinandhekking, som vi ser på dette fotografiet, kan ha vært gjort med henblikk på matauk.  «Lov om viltstellet, jakt og fangst» av 1951 tillot at «Grunneier som har satt ut holker eller innrettet annen kunstig rugeplass for ender, kan ta bort egg fra disse i tiden før 15. mai.»  Dette gjaldt inntil Stortinget i 1981 vedtok en ny «Lov om viltet», med et såkalt «fredningsprinsipp» (§ 3) som innebar at «Alt vilt, herunder dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov.»  I § 44 i samme lov heter det at «Grunneieren eller bruker kan bare ta bort egg og dun fra fuglereir av slike fuglearter, til slike tider og i slike områder som departementet bestemmer». Hva Klima- og miljødepartementet aksepterer av sanking av egg og dun defineres i forskrifter med periodisk gyldighet.  Ifølge § 6 i «Forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun for jaktsesongene fra og med 1. april 2017 til og med 31. mars 2022» er kvinand fortsatt en av artene grunneiere eller brukere kan sanke egg av tidlig på våren.
    Photo: Fossum, Tore / Anno Norsk skogmuseum

Kvinandholk i furu ved Galtsjøen i Engerdal. Holken (fuglekassa) er lagd av en hul trestamme som er påført et inngangshull for hekkende fugl i yteveden og lukket med plater i begg...

Opprinnelig filmnummer: 1010

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to