• Fra seterstua til garden Vestre Sorken på Oppåvollen, Gutulisætra i Engerdal.  Fotografiet er tatt i matstua/mjølkebua, som var lagerrom for setermaten.  Denne delen av bygningen er oppført i tørrmurt gråstein, riktignok med røster og tak av tømmer og annet trevirke, og delvis inngravd i en bakkeskråning.  Fotografiet viser den "indre" murte gavlveggen med hylle for mjølkemat.  Over hylla skimtes den nedre delen av en tømret gavl med en vindusåpning uten glassgrind. 

Gutulia ble nasjonalpark i 1968.  I 1972 dro fylkeskonservartor Per Martin Tvengsberg og museumsbestyrer Tore Fossum fra Norsk Skogbruksmuseum dro på befaring til Gutulisetrene, der de fotograferte og målte opp grunnplanene på bygningene.  Miljøverndepartementet bevilget 100 000 kroner til restaurering.  Deretter engasjerte Fossum tre lokale håndverkere som skulle sette bygningene i stand etter antikvariske prinsipper.  Håndverkerne var Ole Haugen, Johan Elgåen og Konrad Nilsen.  Bebyggelsen på Nedpåvollen og Lillebovollen ble restaurert noen år seinere, også med midler fra Miljøverndepartementet.  At arbeidet startet på Oppåvollen skyldtes at forfallet var kommet kortere der enn på de to andre setervollene.  Denne prioriteringa hadde sammenheng med at både Fossum og håndverkerne følte behov for å vinne erfaring før de gav seg i kast med de mer forfalne bygningene på de to andre vollene.  Kulturavdelingen i Hedmark fylkeskommune startet utredningsarbeid med sikte på en ny restaureringsprosess høsten 2008.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fra seterstua til garden Vestre Sorken på Oppåvollen, Gutulisætra i Engerdal. Fotografiet er tatt i matstua/mjølkebua, som var lagerrom for setermaten. Denne delen av bygningen e...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to