• Merkeøksproduksjon i Knudsen-smia i Mjøndalen.  Bildet er tatt i anløpingsfasen i herdeprosessen.  Øksebladet skal ha en temperatur på 720 Celsius-grader før det tas opp og herdes i lunkent vann.  Deretter føres eggpartiet på bladet forsiktig ned i herdevannet.  Det er viktig å ikke dyppe for langt ned med en gang, for en skal beholde varmen i "kjakene" ei stund.  I anløpingsfasen "skyves" varmen bakfra (ovenfra) og framover mot eggen.  Med synkende temperatur endres fargen gradvis.  Smeden stanser prosessen idet fargetonen er i ferd med å gå fra kobber til mørkeblått. Her studerer smeden Oddbjørn Knudsen (til høyre) og assistenten John Lystad fargetonen i bladet for å kunne ta stilling til herdetidspunktet. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980.  Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64.  Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid.  Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Merkeøksproduksjon i Knudsen-smia i Mjøndalen. Bildet er tatt i anløpingsfasen i herdeprosessen. Øksebladet skal ha en temperatur på 720 Celsius-grader før det tas opp og herdes ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to