Merkeøksproduksjon i Knudsen-smia i Mjøndalen. Bildet viser Oddbjørn Knudsen ved essa under oppvarming av et hoggøksblad som skal herdes. Øksebladet skal ha en temperatur på 720 Celsius-grader før det tas opp og herdes i lunkent vann. Han løfter glimtvis opp øksebladet, for dermed å kunne se an fargen, som fungerer som temperaturindikator. Her holdes bladet mot muren slik at smeden kan vurdere fargen uten å forstyrres av det intense lyset fra varmen i essa. Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980. Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64. Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid. Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad. Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Accept license and download photo