• Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet er tatt i verkstedrommet, der smedene slipte og bearbeidet produkter fra smierommet ved siden av. Det viser bormaskinen som står i den smale enden av rommet, mot krysset mellom Stasjonsgata og Rådhusgata. Maskinen står på et stativ, der den arbeidende enheten kan heves og senkes på en sylindrisk jernakse ved hjelp av en hendel på høyre side. Redskapets ytterflater er innsatt med en sølvblank farge. Under bormaskinen er det en arbeidsplattform. Høyden på denne ser ut til å være oppjustert ved hjelp av en liten trebenk. Bak bormaskinen er det et jerninnfattet vindu med tolv ruter. På veggen til venstre er det en benk og to hyller med ymse redskap. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980. Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64. Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid. Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet er tatt i verkstedrommet, der smedene slipte og bearbeidet produkter fra smierommet ved siden av. Det viser bormaskinen som stå...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to