Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet er tatt i verkstedrommet, der smedene slipte og bearbeidet produkter fra smierommet ved siden av. Det viser den delen av arbeid...
Knudsen-smia i Rådhusgata 7 på Veiavangen i Mjøndalen var en av de betydeligste leverandørene av merkeøkser til tømmermålinga langs norske fløtingsvassdrag. Grunnleggeren var Karl ...
Knudsen-smia i Rådhusgata 7 på Veiavangen i Mjøndalen var en av de betydeligste leverandørene av merkeøkser til tømmermålinga langs norske fløtingsvassdrag. Grunnleggeren var Karl Henrik Knudsen (1870-1956), som hadde gått i smedlære i Bingen i Øvre Eiker. Han og kona, Jørgine Olaussen (f. 1875) fra Modum, kom til Mjøndalen i 1896. Der etablerte Karl Henrik Knudsen smie, mens kona drev "Mjøndalens manufaktur- og skotøyforretning". Paret hadde sju barn, hvorav de seks yngste var født etter at familien kom til Mjøndalen.
Smiebygningen ble oppført i teglsteinsmur. Den hadde to rom. I smierommet var det blant annet ei todelt esse med ambolter og fjærhammer. I det tilstøtende verkstedrommet var det arbeidsbenker med skrustikker og et par slipeskiver.
Karl Henrik Knudsen var en dyktig og oppfinnsom håndverker. I 1908 tok han patent på ei merkeøks, "ved hvilken merkestykket er anbragt i samme linje som øksens hovedmasse, hvorved forskjellige fordele opnaaes. Saaledes blir merket tydeligere, og øksen faar større varighet, fordi der ingen brytning blir i materialet under hugningen" [fra patent nr. 18142 av 30. mars 1908). Han tok også ut patent på ei sammenleggbar sportsøks [nr. 36420 27/12 1922], og produserte dessuten blinkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), hoggøkser og fløterhaker. Det var imidlertid merkeøksene som var hovedartikkelen, spesielt etter at firmaet ble eneleverandør av slike økser til Glommen Tømmemåling. Knudsen var også en dominerende leverandør av merkeøkser til tømmermålinga i andre vassdrag i det østenfjellske Norge. I hektiske perioder kunne produksjonen komme opp i 50 økser i uka. I slike perioder var det gjerne to smeder og to oppslagere i virksomhet i smia.
Knudsen-smia ble en familiebedrift. Karl Henrik Knudsens sønn Oddmund (f. 1900) begynte i lære hos faren i 1914, og han overtok smia i 1938. Et par år seinere ble bedriftens stempel endret fra "K. Knudsen" til "O. Knudsen, Mjøndalen". Oddmund Knudsens sønn, [Karl] Oddbjørn Knudsen (f. 1935), kom inn i virksomheten etter endt folkeskole i slutten av 1940-åra. Oddbjørn arbeidet sammen med faren til 1963-64. Da begynte familiebedriften å merke at etterspørselen etter merkeøkser ble mindre fordi målerforeningene gradvis gikk over til fargemerking. Oddbjørn, som var en ivrig idrettsutøver, omskolerte seg da til gymnastikklærer. Seinere fortsatte han med lærerutdanning, slik at han fra 1976 var adjunkt. I ferier og på fritida fortsatte han å hjelpe faren, som holdt smia i drift til 1980. Seinere har Oddbjørn tatt vare på smia som kulturminne, og brukt den som arena for formidling av håndverkstradisjoner, de siste åra med John Lystad som medhjelper og oppslager. Knudsen-smia ble valgt til Nedre Eikers lokalitet i forbindelse med "Kulturminnestafetten" i 1997.
Åsmund Eknæs fra Norsk Skogmuseum intervjuet Odmund Knudsen i 1981, men verken lydbåndopptak eller notater fra intervjuet er gjenfunnet. Bjørn Bækkelund og OT Ljøstad fra samme museum besøkte smia høsten 2007. Fra dette besøket har museet stillsfotografier, videoopptak samt avskrift av intervju. NRK skal også ha et betydelig opptaksmateriale med Oddbjørn Knudsen i arbeid i smia.
Opprinnelig filnavn: 070831_interior_smie_dvd017_7948. JPG
Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet er tatt i verkstedrommet, der smedene slipte og bearbeidet produkter fra smierommet ved siden av. Det viser den delen av arbeidsbenken langs veggen mot Stasjonsgata som står nærmest døra mot smierommet. Sentralt på bildet er ei stolpestikke. På benkeplata ved siden av ligger en del tenger, samt noe som kan synes å være et visir for sveisearbeid. Et grønnlakkert viser henger dessten på et rør høyere oppe på veggen. Under benken ses et jernrør, Et par kasser, samt noe som kan se ut som en rusten gammel aksling med reimskiver. Til venstre i bildet ses døra mot smierommet. På veggen mot døra er det et par hyller med små pappesker på. Disse eskene inneholder antakelig sveiseelektroder.
Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980. Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64. Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid. Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
Fotografiet ble tatt da OT Ljøstad og Bjørn Bækkelund fra Norsk Skogmuseum besøkte Knudsen-smia i dokumentasjonsøyemed 31. august 2007. Ved samme anledning ble det også tatt opp videofilm og lydbåndintervju.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».