• Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet viser noe av innholdet i en hylleseksjon på veggen mot Rådhusgata (jfr. SJF-F. 000211).  På den avbildete hylla ligger det en mengde maler som ble brukt når merkedelen på merkeøksene skulle formes.  Malrene er lagd av stenger av kvalitetsstål, og endestykkenene er slipt slik at de har fått den profilen øksemerkene skulle ha.  Malene er rustne.  De er plassert med profilene vendt ut i hylla, slik at det skulle bli overkommelig for smedene å finne dem når de fikk bestilling på ei bestemt øks. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980.  Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64.  Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid.  Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet viser noe av innholdet i en hylleseksjon på veggen mot Rådhusgata (jfr. SJF-F. 000211). På den avbildete hylla ligger det en men...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to