• Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen.  Fotografiet viser ei hylle med maler for smiing av merkeøkser.  Hylla er lagd av tre, muligens sideveggene i ei gammel kasse.  Opprinnelig var den antakelig rektangulær.  Vekten og opphenget, som er en kraftig ståltråd som er festet i det øverste bordet, har imidlertid fått midtpartiet på denne delen av hylla til å bue oppover.  Jernmalene i hylla ligger med de profilerte endestykkene vendt utover, noe som lette gjenfinning når smeden fikk bestilling på økser med en bestemt profil. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980.  Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64.  Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid.  Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Interiør fra Knudsen-smia i Mjøndalen. Fotografiet viser ei hylle med maler for smiing av merkeøkser. Hylla er lagd av tre, muligens sideveggene i ei gammel kasse. Opprinnelig v...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to