Drammenselvens Papirfabrikker lå ved Geithusfossen i Drammenselva ved Geithus i Modum kommune. Selskapet bak virksomheten ble etablert under navnet Actieselskabet Ekers og Giethuus ...
Drammenselvens Papirfabrikker lå ved Geithusfossen i Drammenselva ved Geithus i Modum kommune. Selskapet bak virksomheten ble etablert under navnet Actieselskabet Ekers og Giethuus Papirfabriker i 1873. Gründerne var Harald Lyche, Erland Kjøsterud og Jørgen Meinich. Disse hadde tidligere samarbeidet om driften av Eker papirmølle, en virksomhet som siden begynnelsen av 1800-tallet hadde produsert klutepapir på Hedenstad i Øvre Eiker. Der erfarte de at den tradisjonelle måten å framstille papir på, med tekstilt råstoff som råstoff, var i ferd med å bli gammeldags. Meinich reiste til Tyskland for å lære den nye, mer industrielle produksjonsmetoden som Friedrich Gottlieb Keller og Heinrich Voelter hadde utviklet med tremasse som råstoff. Investorene forsto at en slik produksjon burde knyttes mot et vassdrag med fossekraft og god tilgang på trefiber fra fløtingstømmer. Derfor etablerte Lyche, Kjøsterud og Meinich en ny papirfabrikk ved Geithusfossen. Bedriften produserte sitt første papirark, med tekstilavfall, tremasse og halm som råstoff, like før juli i 1876. Fabrikken var i regulær drift fra 1878. Året etter ble anlegget på Hedenstad i Øvre Eiker ødelagt av brann, og det betydde at det ble slutt på papirproduksjonen der.
Samtidig syslet man med planer om tilpasning av produksjonen til et nytt patent med kokt gran som råstoff ved den nye papirfabrikken ved Geithusfossen. For å slette gammel gjeld og skaffe penger til teknisk omlegging ble aksjekapitalen utvidet, og samtidig ble navnet på virksomheten endret til Aktieselskapet Drammenselvens Papirfabrikker. Satsinga gav god inntjening, og i 1880-åra ble virksomheten utvidet, slik at den omfattet et tresliperi på den ene sida av elva og en papirfabrikk på den andre. Tremassen ble pumpet over til papirfabrikken i en diger rørledning. I tida som fulgte var virksomheten, som ved andre treforedlingsbedrifter, preget av skiftende konjunkturer, men eierne forsøkte stadig å møte knappere marginer med modernisering og effektivisering. Under 1. verdenskrig situasjonen vanskeligere, og i 1915 ble virksomheten solgt til Union-konsernet i Skien. Under det nye eierskapet ble produksjonen omlagt fra brunslippapir, som var i ferd med å bli utkonkurrert av sulfatcellulosebasert kraftpapir, til tynntrykkvaliteter. Bedriften forsøkte seg først med avis-, tapet- og maskinpapir, men fra andre halvdel av 1930-åra ble det særlig satset på greaseproof, papir som ble brukt til pakking av matvarer og andre fettholdige stoffer. Geaseproofproduksjonen var basert på sulfittcellulose, som ble kjøpt fra andre bedrifter. Derfor ble tresliperiet nedlagt i slutten av 1950-åra. Papirproduksjonen gikk videre på to maskiner. 1970-åra ble en vanskelig periode, men virksomheten overlevde, og i det påfølgende tiåret ble anlegget modernisert. I 1990-åra ble markedsforholdene vanskeligere igjen, samtidig som Union-konsernet gikk inn i Norske Skogindustrier. For ledelsen i dette konsernet var ikke greaseproofpapir ved fabrikken på Geithus noe interessant satsingsområde, og i 2001 ble virksomheten solgt til Nordic Paper AS, en ny konstellasjon som eide to greaseprooffabrikker i Sverige og to i Norge. Etter endringer på eiersida i dette selskapet ble det bestemt at virksomheten på Geithus skulle avvikles. Nordic Paper Geithus hadde på dette tidspunktet 114 ansatte.
Drammenselvens Papirfabrikker fotografert seinhøstes 1961, idet bedriften var i ferd med å fullføre bygginga av en ny kraftstasjon. Fotografiet er antakelig tatt fra ei bru over elva like ovenfor fabrikken. Elva er lenselagt tre-fire meter ut fra en mur langs bredden. I forgrunnen ses en mur mot elveløpet. Den nedre delen av muren er lagd av hoggen naturstein og hadde sannsynligvis stått der lenge da fotografiet ble tatt. Den øvre delen er en nystøpt betongmur med inntaksåpning for turbinvann. Tilløpstunnelen til kraftstasjonen var drøyt 100 meter lang og hadde et tverrsnitt på cirka 70 kvadratmeter. Turbinen var en vertikal Kaplan-turbin som skulle yte 17 500 hestekrefter. Fallhøyden var 9, 5 meter og vannforbruket ble beregnet til 153 kubikkmeter i sekundet.
Opptaket gir for øvrig et fint overblikk over en del av bebyggelsen på fabrikktomta. Helt til venstre ses et skur med flatt pulttak over vanninntaket til kraftstasjonen. Bakenfor ses taket og den ene på bygningen som huset portvakta. Til høyre for denne står spisebrakka, som seinere ble hvitmalt og vittig omtalt som "Det hvite hus" (revet cirka 2000). På flata foran spisebrakka står fire mobile Moelven-brakker, som antakelig rommet funksjoner knyttet til bygginga av den nye kraftstasjonen. Bakenfor, og til høyre for spisebrakka, skimtes et pulttak over det som ble kalt "Kjærkegården". Dette var et lager for maskindeler og ymse slags skrot. Til høyre for dette ligger en lang bygning med stort saltak. Dette var ferdigvarelager for papir. Informant Øyvind Haugen antar at de to mindre bygningene foran lagerhallen - lengst til høyre i bildet - var lagerskur som ble oppsatt og brukt i forbindelse med bygginga av den nye dammen i Geithusfossen.
Dette og mange andre fotografier kom til Norsk Skogmuseum i forbindelse med at selskapet Nordic Paper nedla papirfabrikken på Geithus og overførte arkivmaterialet til museet i 2006. Øyvind Haugen har bistått med identifisering av motivene.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».