Detaljbilde fra frøproduksjonen ved Det norske Skogfrøverk på Hamar. Fotografiet er tatt i 1. etasje, i nordvestre ende av bygningen, hvor det kan produseres frø i opptil seks klenger, vanligvis med kongler som råstoff. Produksjonsprosessen består i at konglene blir lagt i horistontaltstilgte digre, sylindriske, roterende tromler med vegger av perforerte stålplater. I disse tromlene ble konglene eksponert for varmluft, som i begynnelsen skulle ha en temperatur på cirka 40 grader Celsius. Mot slutten av prosessen økes temperaturen til opp mot 55 grader. Hver trommel har en kapasitet på opptil 20 hektoliter. Utstyret ble levert av Hamar-firmaet Hamar Jernstøperi (Ham-Jern) da Skogfrøverkets nåværende bygning var ny i 1953, og det har fungert utmerket i mer enn 50 år. Etter hvert som varmen i klengene får kongleskjellene til å åpne seg, faller frøet ut og ned i trakter med fastbundne sekker i etasjen under sjølve klengene. Dette fotografiet viser en sekk som er i ferd med å fylles med uavvinget frø i frøverksbygningens første etasje. Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
  • Accept license and download photo