• Gjedde (Esox lucius), fotografert hengende etter halen på et bord som er stilt mot veggen på et murhus, muligens den såkalte "Basarbygningen" på Hamar, som opprinnelig var bygd for omsetning av blant annet fersk fisk og kjøtt.  Fotografiet er tatt en solskinnsdag, med en skygge av noe som kan minne om en stige mot murveggen bak fiskemontasjen.  Dette er et forholdsvis stort eksemplar, men det foreligger ingen informasjon om vekt.  Gjedda er en ferskvannsfisk med langstrakt kropp, der ryggfinnen er plassert langt bak, omtrent over gattåpningen.  Den har en forholdsvis flattrykt snute, og i kjeften har den mengder av kvasse tenner.  Gjedda lever i innsjøer, tjern og stilleflytende elveløp.  Den er en rovfisk, som spiser annen fisk, og den kan ta fisk som har opptil halvparten av sin egen størrelse.  Hannene blir opptil 8 kilo tunge, men hunnfiskene kan i Norge få ei vekt på oppimot 20 kilo.  "Gjedden er den største, glupskeste og mest rovgjerrige indlandsfisk, der lever i fiendskap med alle andre, og sluger alt, hvad den kan overkomme, endog sin egen slegt", skrev Amund Helland i 1902.  Arten har en østlig utbredelse i Norge, og finnes i Østfold, Akershus og Hedmark, samt i enkelte vassdrag i indre deler av Troms og Finnmark.  I Mjøsa ble gjedde fanget med mange ulike redskaper:  garn, små nøter, ved dorging eller bruk av langrev (not) med levende agn.  Den kunne også tas med snare av messingtråd, den kunne slås bevisstløs ved kraftige slag på "blankisen" over posisjonene den sto i om høsten og deretter tas opp, og om våren forekom det at folk skjøt gjedde som sto i vannskorpa på grunt vann ved hjelp av haglegevær.  Som matfisk er gjedda beinrik, men den var populært råstoff for blant annet fiskekaker.
    Photo: Kaas, Hartvig Huitfeldt / Anno Norsk skogmuseum

Gjedde (Esox lucius), fotografert hengende etter halen på et bord som er stilt mot veggen på et murhus, muligens den såkalte "Basarbygningen" på Hamar, som opprinnelig var bygd for...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».