History
-
Foto frå Havretunet som blei laga i 1949-1950.
Ein dokumentarfilm som fortel om livet i det veslebygdesamfunnet Havrå på Osterøya, slik det har vore levt i mange hunder år. Det er ei forteljing om tungt slit frå morgon til kveld, heile åert igjennom, om vanskar i strida for tilværet og om menneske som aldri sparar seg i arbeidet sitt. Men samstundes er det ei skildring av ei kulturform som byggjer på eldgamle tradisjonar. Filmen er ei unik skildring av eit særeige norsk klyngjetun.
Folket på Havrå fekk kjøttkvernar kring 1920. Før hakka dei kjøttmaten i hakkebrye med øks. Når dei brukte hakkebrya, måtte dei sjå etter at alt var nokolunde jamt hakka. Dei hakka nokså grovt. Deretter knadde dei salt og krydder i kjøttdeigen. Somme brukte berre salt, andre brukte noko krydder. Før kryddra dei med karve, som dei samla i slåtten og tørka. Pepar og allehånde var vanleg krydder i kjøttmaten i 1950.
Eierskap
Fotografering: 1949 - 1950 (Havrefilmen vart laga då)
- FotografAgnell, Sigurd
- HistoryHan hadde regi og foto då filmen om Havråtunet vart laga i 1949-1950.
- DigitaltMuseumSearch in «Agnell, Sigurd»
Classification
References
- LitteraturreferanseHavråboka frå 1994 av Skre, Brita Gjerdåker
License information
- License Copyright
Metadata
- IdentifierOM-F.002939
- Alternative name2280-2007 - Tilvekst nr.
- Part of collectionOsterøy Museum
- Owner of collectionHordaland
- InstitutionMuseumssenteret i Hordaland
- Date publishedMarch 18, 2014
- Date updatedFebruary 20, 2024
- DIMU-CODE011012881569
- UUIDee013289-e601-4a15-a16a-3358d4558c61
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».