Photo:
Mittet & Co Kunstforlag
/
Anno Norsk skogmuseum
Photo:
Mittet & Co Kunstforlag
/
Anno Norsk skogmuseum
"HJERKINN"
Etter at dette fotografiet ble tatt ble det igangsatt en prosess der staten la til rette for salg av gardsbruket på Hjerkinn til en representant for den familien som hadde drevet e ...
Etter at dette fotografiet ble tatt ble det igangsatt en prosess der staten la til rette for salg av gardsbruket på Hjerkinn til en representant for den familien som hadde drevet eiendommen gjennom lang tid;
«St. prp. nr. 70 (1926)
Om fjellstuen Hjerkinn i Dovre herred, Oppland fylke.
Landbruksdepartementets innstilling av 18. juni 1926, som er bifalt ved kongelig resolusjon av samme dag.
(Foredratt av statsråd O. L. Bærøe.)
Departementet tillater sig å fremkomme med innstilling om bemyndigelse til salg av innmark, huser og en utmarkstrekning av statens eiendom fjellstuen Hjerkinn gnr. 1., br.nr. 1 i Dovre herred Opland fylke.
Den hele eiendom var senest bortbygslet efter kontrakt approbert ved kgl. resol. Av 31. august 1882, og blev bygselledig fra april 1920 efter fjellstuemannens død høsten 1919.
Eiendommen ligger i høide 900 m.o.h. og derover; dens totalareal efter kart (optatt 1887) 134 760 dekar, hvorav 150 dekar barskog, 24 800 dekar løvskog. Hovedbøllets innhegnede grunn er (ifølge åbotskjønn i 1919 hvorav en utskrift følger som trykt bilag) ca. 500 dekar derav 30 dekar som kan maskinbehandles, ca. 300 dekar delvis oparbeidet mark. For husmannsplassene midtre og nordre Bergsengseter under eiendommen blev det innhegnede areal av åbotskjønnet opgitt til respektive ca. 60 og 40 dekar (pløiet mark og slåtteland). Til eiendommen hører seter og fiskevann i Kvitdalen m.v. Havnegangene er av betydelig utstrekning og blev av den tidligere bygsler til dels bortleiet.
Efter den førstnevnte kontrakt av 1882 var det pålagt bygsleren plikt til fjellstuehold efter takster fastsatt av fylkesmannen, veihold m. v. Med de forandrede trafikkforhold over Dovrefjeld (jernbane automobiler) anser man det upåkrevet å oprettholde fjellstuer på høifjellsovergangen over Dovrefjell. Imidlertid – til man kunde få overveiet hvorledes eiendommen hensigtsmessig bør disponeres – hovedbøllet med huser avgiftsfritt overlatt den avdøde bygselmanns eldste sønn til bruk til 14. april 1927, bl. a. med plikt til å sette statens huser på eiendommen i åbotsfri stand overensstemmende med skjønnsforretning av 1919 må å få utbetalt kr. 4 510,00.
Man henviser forøvrig til planer for eiendommens disposisjon m. v. til St.prp. nr. 1, 1920, hovedp. IX, kap. 9 (s. 2), innst. S. nr. 12, 1920 (s. 18), forh. 1920 (s. 205-206), - St. prp. 1, 1921, hovedp. IX. kap. 9 (s. 2-3), dok. nr. 14 for 1921, forh. 1921 (s. 2424-2428), St. pr. nr. 1, 1922, hovedp. IX, kap. 9 (s. 1-2), innst. S. nr. 106 for 1922 (s. 158-159), samt forh. 1924, s. 2030.
Følgende disposisjoner er foretatt:
1. Husmannsplassene Midtre og Nordre Bergsengseter er i medhold av kgl. resol. av 19. januar 1923 solgt til brukerne for henholdsvis 2 000 og 1 800 kroner – med totalareal, innbefattet tillagt skog, respektive 242 og 228 dekar. Kjøperne er bl. a. tilstått havnerett på statens eiendom for vinterfødde kreaturer.
2. Landbruksvesenet er overlatt bruken av havnestrekningene nord og nordøst for Kvitdalen – foreløbbig som hesthavn.
3. Kvitdalsseteren er efter kontrakt for et år ad gangen bortleiet til en sønn av den avdøde bygselsmann. Seteren beboes hele året.
4. Et areal mellem Hjerkinn stasjon og fjellstuen er reservert til hotellbygning, skole etc. Skoletomt er bortfestet innen dette areal, likeså en tomt til butikk, kafé m. v.
5. Artilleriet er tilstått rett til å bruke visse deler av eiendommen til skyteøvelser – dels feltmessige, dels fra fast montert lavet.
6. Furuskogstrekningen ved Hjerkinnholen er bestemt fredet.
7. Der er under utarbeidelse plan for bortfeste av hyttetomter på deler av eiendommen.
Den nuværende midlertidige bruker av hovedbøllet, Simen Hjerkinn, hvis brukstid utløper 14. april 1927 og hans hustru Stina Hjerkinn, ønsker nu å kjøpe huser, innmark og tilstrekkelig utmark (vedskogstrekning). De har fremsatt kjøpetilbud av 9. april 1926 med tillegg av 25. mai 1926. Kjøpesummen kr. 40 000,00 hvorhos de frafaller den åbotserstatning kr. 4 510,00 som er tillagt dem (se herom foran). Kjøpetilbudet omfatter innmarken på hjemgården med påstående bebyggelse forsåvidt den tilhører staten og en utmarksstrekning 1 200 á 1 300 dekar, tilstøtende innmarken. Gården får havnerett og mosetak i den beholdte statseiendom i den utstrekning det offentlige under hensyn til andre interesser til enhver tid finner å kunne tilstå rett men ikke enerett til fiske i Kvitdalsvatnet. Kjøperne påtar sig telefon- og veivedlikehold på nærmere omtalt måte. Kjøpetilbudet med tillegg følger som utrykt bilag. Salg efter tilbudet er anbefalt av skogforvalteren i Øvre Orkla, fylkesmannen i Opland og skogdirektøren.
Departementet vil også anbefale at salg til Simen og Stina Hjerkinn finner sted i det vesentlige på de i tilbudet med tillegg anførte vilkår. Det vil bl. a. bli forbeholdt fri og ubehindret adkomst til havnegangene ved Kvitdalen, efter nuværende veier og stier for ferdsel og transport av enhver art. Videre rett til i tilfelle uten grunn- eller ulempeerstatning å legge en efter det offentliges skjønn tjenlig kjørevei over den solgte eiendom til Kvitdalssetertrakten og derunder på kjøpernes eiendom ta fornøden sten og grus til anlegg og vedlikehold. Man har herunder tatt i betraktning at Simen Hjerkinns familie i ca. 70 år har brukt hele eiendommen, og før den tid visstnok i adskillige generasjoner brukt eiendommens søndre del; rydning og dyrkning er antagelig helt foretatt av de forskjellige brukere. Bebyggelsen på hovedbøllet tilhører riktignok for den vesentligste del det offentlige efter overenskomst med en tidligere bygselsmanns konkursbo. Opførelse og vedlikehold kan imidlertid ikke sees å ha påført det offentlige større utgift enn 8 000 à 9 000 kroner. Ansøkerne vites å ha påkostet adskillig av egne midler til utbedring av bygningerne de senere år. Man finner under disse omstendigheter at den budte pris kan ansees antagelig.
Efter konferanse med Finansdepartementet vil av kjøpesummen kr. 25 000,00 bli tatt til inntekt for det ved salg av statens gods dannede lånefond, mens resten kr. 15 000,00 posteres til inntekt for statskassen (inntekter av fjellstuene), som refusjon for tilskudd til bebyggelse og vedlikehold tillagt renter.
Departementet antar at Stortingets bemyndigelse til salg i dette tilfelle bør innhentes – på samme måte som i 1873 forholdt ved salget av avlsbruket Gisinger under Drivstua fjellstue i Opdal herred. Man går imidlertid ut fra at det – såfremt ikke uttalelser eller beslutning derimot fremkommer under sakens behandling i Stortinget – ikke vil være påkrevet å forelegge Stortinget saker om salg av fjellstuene forøvrig på Dovrefjell med tillegg av passende utmark og beite.
I henhold til det anførte tillater man sig å innstille:
At Deres Majestet vil bifalle og underskrive et fremlagt utkast til en proposisjon til Stortinget om bemyndigelse til salg av innmark, huser og en utmarksstrekning av statens eiendom fjellstuen Hjerkinn, gnr. 1 br.nr. 1 i Dovre herred, Opland fylke.
Vi Haakon, Norges Konge, gjør vitterlig:
Stortinget innbys til å fatte følgende beslutning:
1. Landbruksdepartementet bemyndiges til å avhende innmark, huser og en utmarksstrekning av statens eiendom fjellstuen Hjerkinn g.nr. 1, br.nr. 1 i Dovre herred, Opland fylke, for kr. 40 000,00 til Simen og Stina Hjerkinn i det vesentlige på vilkår som angitt i disses kjøpetilbud av 9. april 1926 med tillegg av 25. mai 1926.
2. Av kjøpesummen kr. 40 000,00 tas kr. 25 000,00 til inntekt for det ved salg av statens gods dannede lånefond, og kr. 15 000,00 til inntekt for statskassen (inntekter av fjellstuene).
Landbruksdepartementets innstilling følger i avtrykk.
Gitt på Oslo slott den 18. juni 1926.
Under vår hånd og rikets segl
Haakon (L.S.)
Ivar Lykke N.F.Leganger»
I denne saken gjorde Stortinget følgende vedtak:
«Sak nr. 13
Innstilling fra veikomiteen om salg av fjellstuen Hjerkinn i Dovre herred (innst. S. nr. 148).
Komiteen hadde innstillet:
1. Landbruksdepartementet bemyndiges til å avhende innmark, huser og en utmarksstrekning av statens eiendom fjellstuen Hjerkinn, g.nr. 1, br.nr. 1 i Dovre herred, Opland fylke, for kr. 40 000,00 til Simen og Stina Hjerkinn i det vesentlige på vilkår som angitt i disses kjøpetilbud av 9. april 1926 med tillegg av 25. mai 1926.
2. Av kjøpesummen kr. 40 000,00 tas kr. 25 000,00 til inntekt for det ved salg av statens gods dannede lånefond, og kr. 15 000,00 til inntekt for statskassen (inntekter av fjellstuene).
Subject
Våningshus på Hjerkinn fjellstue på Dovrefjell. Sveitserstilbygninger med bolig- og utleierom. Tre skiløpere står i tunet. I forgrunnen til venstre stikker noen stabbesteiner opp av snøen.
Title
"HJERKINN" (Påtrykt tekst nederst til venstre på prospektkortets bildeflate.)
"Hjerkinn." (Innskrift på kartotekkort med opplimt kopi av fotografiet.)
Dette fotografiet er hentet fra et arkiv der bildene i hovedsak er tatt av medarbeidere fra skogdirektørens kontor (Landbruksdepartementets skogkontor, senere Direktoratet for statens skoger og Statskog SF) i samband med befaringsreiser i forvaltningsdistriktene. Negativsamlinga, med samme nummerering, er også overlatt til museet, men mye mangler og noe er dårlig bevart, blant annet fordi opptakene i hovedsak er gjort på nitratfilm. Disse bildene har ikke bevarte originalnegativer. Fotoarkivet etter den statlige skogforvaltninga omfatter også et større antall diaskopier, samt originale positivkopier utenfor katalogsystemet, men med samme originalnummerering fra DSS. Samlinga inneholder dessuten et betydelig antall nyere positivkopier som er registrert på emne og person hos DSS, uten egne nummer.
Grunnlagt av J. Mittet (født 1875) i 1899, Tigdligere ansatt i sitt fars firma S. MIttets Boghandel,
I 1905 kjøpte MIttet opp postkortprodusenten John Fredriksons kunstforlag, Kristiania.
i 1913 var det 22 ansatte, holdt til Kirkegaden 9 etter tidligere holdt til i Nedre Slottsgade 11
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».