• Os skogskole i Hordaland.  Fotografiet viser sjølve skolebygningen.  Den har en kvitmalt sokkel- eller kjelleretasje.  Oppå dette er det en trekonstruksjon med horisontal panel i to etasjer, samt en loftsetasje med arker på et valmet tak med skifersteinstekke.  Stilpreget kan sies å være nyklassisisme.  Anlegget er tegnet av arkitekt Sigurd Lunde (1874-1936) fra Bergen omkring 1917-18 og anlegget sto ferdig til skoleåret 1919-1920.  Å bo i internatbygningen kostet elevene 115 kroner måneden.  Bygningen er omgitt av et nettinggjerde, og i forgrunnen skimtes jernbaneskinner i snøen.  I bakgrunnen litt granskog og et berg med mer glissen furuskog.

Interessen for skogskolen i Os svarte ikke helt til forventningene.  Til første driftsår meldte det seg 19 søkere til de 16 elevplassene, til skoleåret 1920-21 var det 17 søkere, året etter 14, for 1922-23 19 og i 1923-24 var det bare 7 søkere til de 16 plassene ved skolen.  Påfølgende år ble det ikke tatt opp elever i det hele tatt, og i 1926 ble det vedtatt å avvikle Os skogskole og selge internatbygningen.

På den tida dette anlegget ble bygd hadde Norge åtte skoler der det ble gitt skogbruksundervisning: Statens skogskole Steinkjer, Kongsberg skogskole, Evenstad skogskole, Smaalenenes skogskole, Oddernes skogskole, Stor-Hove skogbruksavdeling, Jønsberg skogskole og Os skogskole.  I tillegg var en skogskole i Drangedal i Telemark under bygging. Skogskolen i Os i Hordaland videreførte skogfaglig undervisning som hadde startet i det små i et ombygd våningshus på Ekhaug planteskole i 1912.  I tillegg til dette spesialiserte undervisningstilbudet var skogbruk ett av flere undervisningsfag ved landbruksskolene, både i Hordaland og i andre fylker.  Lærekreftene ble i stor utstrekning rekruttert blant de statlige skogbruksfunksjonærene.
    Photo: Blytt, Reidar / Anno Norsk skogmuseum

Photo: Blytt, Reidar / Anno Norsk skogmuseum

Os skogskole i Hordaland. Fotografiet viser sjølve skolebygningen. Den har en kvitmalt sokkel- eller kjelleretasje. Oppå dette er det en trekonstruksjon med horisontal panel i t...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».