Os skogskole i Hordaland. Fotografiet viser sjølve skolebygningen. Den har en kvitmalt sokkel- eller kjelleretasje. Oppå dette er det en trekonstruksjon med horisontal panel i t...
Staten hadde investert stort i bygginga av Os skogskole, men etter at undervisningsaktiviteten i bygningen opphørte, viste det seg vanskelig å finne andre aktører som kunne gjøre s ...
Staten hadde investert stort i bygginga av Os skogskole, men etter at undervisningsaktiviteten i bygningen opphørte, viste det seg vanskelig å finne andre aktører som kunne gjøre seg bruk av en slik stor bygning i Søfteland. I 1937 ble dette en sak for stortingspolitikerne:
«Om sal av internatbygnaden ved den nedlagte Os skogsskule.
Under 20. april 1937 har Landbruksdepartementet sendt nemnda dette brevet:
«Efter bevilgninger på budgettet for Privat skogskjøtsel er i 1918-21 opført internat med uthus – for skogskole på kjøpt tomt ca. 6 dekar. Bygningens grunnflate 280 m2, 2 ½ etasje og delvis innredet kjeller. Bygningsomkostningerne var vel kr. 300 000 – tomtkjøp inkludert.
Os skogskole blev nedlagt av mangel på søkning hvorefter Stortinget 30. april 1926 samtykket i salg. Man regnet med et salgsbeløp på kr. 100 000.
Eiendommen blev derefter tilbudt offentlige administrasjoner, fylke, herred og private, men helt forgjeves. Forsøk på salg efter offentlig anbud eller auksjon er også – likeledes forgjeves – prøvet. Overførsel – midlertidig – til bruk for andre offentlige administrasjoner har også vært forsøkt, men uten resultat. Bortleie til private er ikke aktuelt efter bygningens stand.
Skogvesenet har ikke bruk for eiendommen i skogskole- eller skogøiemed, og får det heller ikke i den nærmeste fremtid. En skogforvalter hadde tjenestebolig der nogen år efter skolens nedleggelse, likeså en skogvokter. Ubetydelig bortleie av enkelte rum skjer – nærmest for at bygningen ikke skal stå tom og uten tilsyn.
Man har begrenset vedlikeholdet til det strengt nødvendigste all den stund bygningen ikke er i bruk. For 1933-34 fant man det dog påkrevet å søke en ekstraordinær vedlikeholdsbevilgning – kr. 5 000 – særlig med tanke på bygningens tak og yttervegger. Forøvrig koster man minst mulig på. Men bygningen lider og forringes derved i verdi.
Det har i de siste dager vært spørsmål om bygningen og hvilken pris den holdes i. Departementet har neppe efter stortingsbeslutningen av 1926 bemyndigelse til salg efter pris som ligger noget særlig under kr. 100 000. Skal man få solgt må dog prisforlangendet settes adskillig lavere. I 1932 blev det fra lokalt hold nevnt en pris på kr. 40 000, hvis husmorskole blev lagt på Syfteland.
Man finner fremdeles at eiendommen bør søkes solgt og efter omstendighetene så snart nogenlunde antagelig bud foreligger. Foruten verdiforringelsen må nevnes at det påløper år om annet netto adskillig utgifter ved bygningene. Man kan ikke for tiden fremkomme med forslag til minimal salgspris, men vil søke bemyndigelse til å selge efter fordelaktigst opnåelig pris og på nærmere av departementet fastsatte vilkår. Eventuelt salgsbeløp vil komme til inntekt på kap. 2584.
Man vil henstille til den ærede komité å innstille at Stortinget fatter sådan beslutning:
Stortinget samtykker i at Os nedlagte skogskoles internatbygning med eiendommen Haregården, g.nr. 8, b.nr. 36, skyld 10 øre i Os herred, Hordaland fylke, avhendes efter pris og på vilkår som bestemmes av Landbruksdepartementet.»
Nemnda finn etter det som er halde fram i brevet til departementet å måtte råde til at Stortinget gjeng med på framlegget.»
Os skogskole i Hordaland. Fotografiet viser sjølve skolebygningen. Den har en kvitmalt sokkel- eller kjelleretasje. Oppå dette er det en trekonstruksjon med horisontal panel i to etasjer, samt en loftsetasje med arker på et valmet tak med skifersteinstekke. Stilpreget kan sies å være nyklassisisme. Anlegget er tegnet av arkitekt Sigurd Lunde (1874-1936) fra Bergen omkring 1917-18 og anlegget sto ferdig til skoleåret 1919-1920. Å bo i internatbygningen kostet elevene 115 kroner måneden. Bygningen er omgitt av et nettinggjerde, og i forgrunnen skimtes jernbaneskinner i snøen. I bakgrunnen litt granskog og et berg med mer glissen furuskog.
Interessen for skogskolen i Os svarte ikke helt til forventningene. Til første driftsår meldte det seg 19 søkere til de 16 elevplassene, til skoleåret 1920-21 var det 17 søkere, året etter 14, for 1922-23 19 og i 1923-24 var det bare 7 søkere til de 16 plassene ved skolen. Påfølgende år ble det ikke tatt opp elever i det hele tatt, og i 1926 ble det vedtatt å avvikle Os skogskole og selge internatbygningen.
På den tida dette anlegget ble bygd hadde Norge åtte skoler der det ble gitt skogbruksundervisning: Statens skogskole Steinkjer, Kongsberg skogskole, Evenstad skogskole, Smaalenenes skogskole, Oddernes skogskole, Stor-Hove skogbruksavdeling, Jønsberg skogskole og Os skogskole. I tillegg var en skogskole i Drangedal i Telemark under bygging. Skogskolen i Os i Hordaland videreførte skogfaglig undervisning som hadde startet i det små i et ombygd våningshus på Ekhaug planteskole i 1912. I tillegg til dette spesialiserte undervisningstilbudet var skogbruk ett av flere undervisningsfag ved landbruksskolene, både i Hordaland og i andre fylker. Lærekreftene ble i stor utstrekning rekruttert blant de statlige skogbruksfunksjonærene.
Dette fotografiet er hentet fra et arkiv der bildene i hovedsak er tatt av statens regionale skogforvaltere og medarbeidere fra skogdirektørens kontor (skogdirektoratet [Det norske Skovvæsen], seinere Direktoratet for statens skoger og Statskog SF) i samband med befaringsreiser i forvaltningsdistriktene. Negativsamlinga, med samme nummerering, er også overlatt til museet, men mye mangler og noe er dårlig bevart, blant annet fordi opptakene i hovedsak er gjort på nitratfilm. Dette bildet har ikke bevart originalnegativ. Det fotografiske arkivet etter det statlige skogtilsynet inneholder også et større antall diaskopier, samt originale positivkopier utenfor katalogsystemet, men med samme originalnummerering fra DSS. Samlinga omfatter dessuten et betydelig antall nyere positivkopier som er registrert på emne og person hos DSS, uten egne nummer.
Aksesjon - 2001
(Dette bildet er fra ei samling som ble hentet til museet fra Statskogs lokaler i Namsos etter avtale med ledelsen der 18. januar 2001.)
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».