• Direktørene Johansen og Normann sittende på trappa foran administrasjonsbygningen til Grong Grubner ved Gjersvika i Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag.  Bygningen er laftet i nasjonalromanisk stil, inspirert av norske middelalderloft.  Vi ser trappa opp til gavlen, der ete er en overbygd veranda foran inngangspartiet i første etasje.  På verandaen står det korgstoler.  I bakgrunnen skimtes en liten vinkelbygd uthusbygning i bordkledd bindingsverk og en utedo.

I 1912 ble det etablert et privat selskap som skulle utnytte svovelkisforekomstene ved Joma og Gjersvik i Grong i Nord-Trøndelag. Selskapet forberedte drift, men virksomheten kollapset etter at 1. verdenskrig brøt ut. Da krigen gikk mot slutten forsøkte de norske aksjeeierne å få virksomheten i gang igjen, med den norske staten som medaktør i stedet for den franske aksjonærgruppa som hadde investert i virksomheten i 1912. Dette fotografiet er tatt forholdsvis kort tid etter at staten hadde gått inn i virksomheten. Noe av bakgrunnen for statens engasjement framgår av et utdrag fra en stortingsproposisjon som er gjengitt under fanen «Opplysninger». Det var drift – med varierende intensitet – på de nevnte forekomstene fram til 1998, etter hvert med finansiering fra store industrielle aktører som Elkem, Årdal og Sunndal verk og Sulitjelma gruber A/S, seinere det finske Outokumpu og til slutt norske Norsulfid som eiere.
    Photo: Ielstrup, Henrik Jacob / Anno Norsk skogmuseum

"Grong Grubers administrationsbygning ved Gjersviken i Grong. Direktørene Johansen og Normann"

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».