• Tre kvinner, bestyrerinna og de to "pikene" på Langvassheimen i Furudal statsskog.  Langvassheimen var praksisstedet for Steinkjer skogskole, og kvinnene på bildet skulle nok sørge for at instruktører og elever fikk mat og andre forpleiningstjenester.  De var kledd i kvite bluser og forkler.  Fotografiet er tatt foran en bygning med sval i gavlenden.  På rekkverket i 2. etasje hang det kvite tekstiler til tørk.  Bakenfor ses ei koie med dør i gavlenden.  Opptaket er dessverre uskarpt.

Skogskolen i Steinkjer ble anlagt i 1880, men mange undervisningsaktiviteter foregikk som praktiske øvelser i omkringliggende statsskoger.  I 1907-1908 anla skolen en øvingsleir for sommerpraksis i  den om lag 80 000 dekar store Furudal statskog i Namdalseid herred.  Det første året fikk daværende skogforvalter og skolebestyrer Agnar Barth (1871-1948) reist ei skogstue der forvaltningspersonalet, som skulle være instruktører, kunne bo.  Elevene - «skogstutene» - bodde denne første sesongen i «en gammel tømmerkjøite like ved».  Barth fikk ganske raskt bygd et toeatsjes hus, med matsal, sovesal, kjøkken, «tjenerrom» og spiskammer.  Handverksarbeidene ble betalt over skolens budsjett, mens det statlige skogvesenet spanderte materialene.  Anlegget ble for alvor tatt i bruk i 1909, men seinere supplert med vedskjul, bakeri, jordkjeller, stabbur og naust.  Planen var at Langvassheimen skulle brukes under de 2-3 måneder lage praksisperiodene sommerstid, som var innledningen til det ettårige skogbrukskurset skolen tilbød.  I denne perioden fikk de 16-24 elevene innføring i oppmålings- og taksasjonsarbeid, grøfting og blinking.  Furudalen er nemlig et vidt dalføre med mye skog og tre vassdrag.  Området egnet seg følgelig også for opplæring i  hogst og kjøring av tømmer til vassdrag, opplegg av tømmervelter ved elv og vatn, tømmermåling, dambygging og fløting.
    Photo: Ielstrup, Henrik Jacob / Anno Norsk skogmuseum

"Fra Furudal statsskog. Bestyrerinne og piker på Langvassheimen"

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».