• Langvassheimen i Furudal statsskog. Anlegget er fotografert fra sjøen. Huset, som tjente som overnattingssted for elever fra skogskolen i Steinkjer i praksisperioder, hadde halvannen etasje og veranda foran inngangsdøra på langveggen, sannsynligvis også på den ene gavlveggen. I skogen til høyre for elvestua ligger det (delvis skult) et enetasjes laftehus som tjente som overnattigssted for skogfunksjonærer. Ei flaggstang med norsk flagg rager opp over tretoppene til høyre i bidet. Anlegget er omgitt av granskog. 

Skogskolen i Steinkjer ble anlagt i 1880, men mange undervisningsaktiviteter foregikk som praktiske øvelser i omkringliggende statsskoger. I 1907-1908 anla skolen en øvingsleir for sommerpraksis i den om lag 80 000 dekar store Furudal statskog i Namdalseid herred. Det første året fikk daværende skogforvalter og skolebestyrer Agnar Barth (1871-1948) reist ei skogstue der forvaltningspersonalet, som skulle være instruktører, kunne bo. Elevene - «skogstutene» - bodde denne første sesongen i «en gammel tømmerkjøite like ved». Barth fikk ganske raskt bygd et toeatsjes hus, med matsal, sovesal, kjøkken, «tjenerrom» og spiskammer. Handverksarbeidene ble betalt over skolens budsjett, mens det statlige skogvesenet spanderte materialene. Anlegget var ferdig i 1909. Planen var at Langvassheimen skulle brukes under de 2-3 måneder lage praksisperiodene sommerstid, som var innledningen til det ettårige skogbrukskurset skolen tilbød. I denne perioden fikk de 16-24 elevene innføring i oppmålings- og taksasjonsarbeid, grøfting og blinking. Furudalen er nemlig et vidt dalføre med mye skog og tre vassdrag. Området egnet seg følgelig også for opplæring i hogst og kjøring av tømmer til vassdrag, opplegg av tømmervelter ved elv og vatn, tømmermåling, dambygging og fløting.
  Photo: Ielstrup, Henrik Jacob / Anno Norsk skogmuseum

«Fra Furudal statsskog. Langvassheimen.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to