• Revelen sagbruk og høvleri, sett fra ei bru over et vassdrag.  På vatnet i forgrunnen ligger det et lager av barket virke som skal til sagbruket som ligger bakenfor.  På land skimtes et kaianlegg av tre med bakenforliggende sagbruksanlegg og 3-4 våningshus.  Det å få bygd boliger for brukets ansatte var en kampsak for statens skogforvalter på Helgeland, som bestyrte anlegget.  Han slet nemlig med å skaffe kompetent arbeidskraft til virksomheten, som bare kunne tilby lønnet sysselsetting i sommerhalvåret.  Den første boligen ved bruket ble reist i 1905.  På åskammen bakenfor står granskogen tett.

Kopien på kartoteket er noe bleket og kontrastfattig.

En liten historikk om Revelen sag og høvleri i den perioden da dette fotografiet ble tatt finnes under fanen «Opplysninger» («Vis tilleggsinformasjon» - «Andre opplysninger» på nettstedet DigitaltMuseum.
    Photo: Ruden, Ivar Martin / Anno Norsk skogmuseum

"Revelen Sagbruk og Høvleri, seet fra Broen"