• Major Broch og skogdirektør Henrik Jacob Ielstrup ved festbord på eiendommen Fjellbekkmo i Grane på Helgeland. Rommet har et langt spisebord med kvit duk, windsorstoler og kommode i hjørnet. Veggene har stripet tapet, og vinduene har blomstrete gardeiner på stenger med rullegardiner bakenfor. Major Broch tar seg en sigar etter maten, skogdirektøren sitter ved bordenden. På den tida dette fotografiet ble tatt var det to majorer ved navn Broch i den norske hær: Johan Jørgen, som var leder for Salten bataljon og Ole Jacob, som var leder for infanteriets topografiske avdeling og dermed knyttet til generalstaben. Vi antar at det var førstnevnte skogdirektøren delte bord med ved denne anledningen. 

Fjellbekkmo var en del av et gammelt eiendomskompleks som i midten av 1860-åra ble oppkjøpt av engelske interessenter. De utviklet et selskap som fikk det offisielle navnet The north of Europe Land and Mining co. limited, men som på Helgeland bare ble kalt for «Ængelskbruket». Omkring århundreskiftet (1900) solgte de engelske aktørene utmarkseiendommene i det som seinere er blitt Vefsen og Grane kommuner til et norsk selskap som etablerte Nesbruket i Mosjøen. Dette selskapet solgte i 1920 sine eiendommer i de nevnte kommunene til den norske stat. Huset fotografiet er tatt i skal være flyttet til Fjellbekkmo omkring 1890, og det hadde hele tida primært vært brukt som innkvarteringssted for eierne og deres venner og forretningsforbindelser i forbindelse med jakt- og fiskeaktiviteter i området. Slik sett falt skogdirektørens og majorens besøk på Fjellbekkmo inn i noe som hadde blitt en tradisjon på stedet.
  Photo: Ukjent / Anno Norsk skogmuseum

"Fra Nes Trælastbrugs eiendommer. Spisestuen på Fjellbekkmo - major Broch og skogdirektør Ielstrup."

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to