• Kystlandskap, fotografert fra båt i 1921. Inne på land ser vi i hvert fall to forholdsvis store kvitmalte bygninger, den ene omgitt av noen mindre hus. Den kvite bygningen til høyre i bildet er Trondenes kirke, mens den kvite bygningen til venstre er Trondarnes frilynte folkehøgskule. Folkehøgskolebygningen, som arkitektonisk sett skal ha vært inspirert av kirka, ble ødelagt av brann i 1946. I bakgrunnen rager en fjellkjede med markante topper mot himmelen. 

På kartotekkortet fra den statlige skogetaten heter det at dette er «Ibbestad kirke med Andorra i bakgrunnen» (jfr. tittelrubrikk), men lokalkjente folk benekter at dette er Ibestad kirke i Troms. «Andorra» kan være en sørnorsk forvanskning av øynavnet «Andørja». Der er det ei kirke med samme navn som øya, som ligger på Engeneset ut mot Vågsfjorden. Også denne stedsbestemmelsen trakk lokalkjente i tvil. Med bistand fra Tor-Ketil Krokmyrdal har museet fått et hint om at motivet viser Trondenes kirke med Grytøya (den gang i Trondenes kommune, nå i Harstad kommune). Også Jorunn M. Berg har gitt museet tilbakemelding om at hun mener at dette må være Trondenes kirke med Grytøyfjellene i bakgrunnen.
  Photo: Ielstrup, Henrik Jacob / Anno Norsk skogmuseum

"Ibbestad kirke med Andorra i bakgrunnen."

1 comment

 • Dette er ikke Ibestad kirke men Trondenes kirke ved Harstad. Den store bygningen litt til venstre for kirka er Trondarnes folkehøgskole.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to