• Våningshuset på Skogly i Pasvikdalen (Sør-Varanger i Finnmark), fotografert i 1913.  Bildet viser ei forholdsvis smal stue på en bakkekam mot et vassdrag.  Den var oppført i sinklaftteknikk uten ytterkledning og hadde seinempirevinduer.  Bygningen hadde «kjøkkenstue» og kammers i underetasjen, samt to kvistværelser som i hvert fall kunne brukes sommerstid.  I bakgrunnen til høyre skimter vi et stabbur som øyensynlig ikke var helt ferdigbygd.

Funksjonærboligene Skogly og Nesheim ble bygd ved Vagatem i Pasvikdalen i 1902-03.  Dette ble gjort som et spleiselag mellom «Skogvæsenet» (den statlige skogetaten) og «Justisvæsenet», fordi funksjonærene som skulle bo her både skulle være skogvoktere og grensepoliti.  I første omgang ble det bygd våningshus og uthus - fjøs, stall og høyløe - med sikte på at beboerne skulle ha et husdyrhold som gav kjøtt, mjølk og transporttjenester.  Oppdyrkinga gikk det langsomt med i starten, for jordvegen besto i stor utstrekning av mosemyr.  I 1909 brant Nesheim.  På grunn av dårlig jordveg ble denne skogvokterboligen gjenoppført på et annet sted i løpet av de følgende par åra.  Samtidig bygde Øst-Finnmark skogforvaltning også en skogvoktergard på et sted som ble kalt Mennika i Pasvikdalen.  I 1913 ble det bevilget penger til utvidelse og modernisering av bebyggelsen på Skogly.  Dette fotografiet er antakelig tatt i forkant av dette byggeprosjektet.
    Photo: Klerck, Arthur / Anno Norsk skogmuseum

Våningshuset på Skogly i Pasvikdalen (Sør-Varanger i Finnmark), fotografert i 1913. Bildet viser ei forholdsvis smal stue på en bakkekam mot et vassdrag. Den var oppført i sinkla...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to